Регион

Честват завръщането на малоазийските българи в Свирачи

СъборТрадиционен събор ще се проведе днес и утре в ивайловградското село Свирачи. Той е посветен на 95-тата годишнина от завръщането на малоазийските българи. Това е българска етнографска група, формирала се в резултат на преселението на българи от Ивайловградско в Северозападна Мала Азия. Върнали са се в България по време на гоненията в Турция през 1914 година.

В програмата на събора организаторите от община Ивайловград са включили спортни състезания и беседа на тема „95 години от завръщането на българите от Мала Азия“, в която участие ще вземе уредникът към Регионалния исторически музей в Кърджали Василка Ташкова.

Официалното откриване на празника е насрочено за 20:00 часа с концерт с участието на певчески и танцови самодейни състави. Вечерта ще завърши с младежка дискотека. Неделният ден е заделен за народно веселие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
kitKat
kitKat
30.08.2009 22:13 22:13

Поздравявам авторката Диана Николова за текста „Честват завръщането на малоазийските българи в Свирачи „, но и отправям и критика за снимката, която е сложена. Толкова ли не успяхте да намерите снимка на женската група за автентичен фолколор от село Свирачи, където всяка от жените е запазила своята уникална бяла носия пренесена от Мала Азия . Тези жени в червено нямат нищо общо с неповторимите бели женски носии от Свирачи.Мисля си, че професионализмът на един журналист до голяма степен зависи и от тези „дребни“ на пръв поглед детайли.

4ebura6ka
4ebura6ka
31.08.2009 0:20 0:20

Присъединявам се към коментара на kitKat – Критика, можеше да поровите в интернет пространството за снимка с оригиналните костюми на жените… Едва ли е нужно да казвам, че техните се различават коренно от това, което Вие сте показали, снимка може да видите ТУК

http://ivaylovgrad.info/index.php?option=com_content&view=article&id=251:2009-08-20-08-32-58&catid=2&Itemid=63

Галина Бояджиева
Галина Бояджиева
15.08.2017 17:10 17:10

Това е носията на жените в село Свирково. Имената на селата за близки, но носиите са абсолютно различни. Присъединявам се към критиката по-горе .
Когато отразяваш събитие, редно е да се запознаеш малко с историята и фактите, които поднасяш.
Снимката не отразява събитието!

Back to top button