Хасково

Почнаха съвместните проверки на НАП и инспекция по труда

ПариСъвместни проверки на фирми по осигурителното законодателство започнаха от днес НАП Хасково и Инспекцията по труда. Като за начало са селектирани 30 осигурители в областта, които от една страна периодично допускат едни и същи нарушения на разпоредбите, а от друга попадат в така наречените „рискови“ браншове като строителство, шивачество, транспорт и търговия, където най-често се „икономисват“ трудови договори и осигуровки.

Ще се гледат трудовите договори, заплатите, осигуровките и подаваната в НАП информация за тях. Работодатели, които са декларирали в НАП Хасково трудови договори за 50 работници например, а подадените в същото време декларации за осигурявани лица са по-малко, също ще бъдат проверявани.

Липсата на трудов договор от тази година се наказва с 15 000 лева. Санкциите за неизплащане на дължимите осигуровки на служители пък могат да стигнат размери от 10 000 до 20 000 лева, ако сумите за здравно и държавно обществено осигуряване не са внасяни дълъг период от време.

Териториалната дирекция на НАП ще следи и за достоверността на подадената осигурителна информация. Съгласно законовите разпоредби декларирането на неверни данни с цел избягване на задължителните осигурителни вноски се наказва с глоба от 250 лева за всеки отделен случай.

Както Haskovo.info писа, предстоят проверки и на таксиметровите шофьори, които работят като самоосигуряващи се.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button