Регион

Консултират пострадали от домашно насилие в специален център

Сградата на Консултативния център

Сградата на Консултативния център

Консултативен център за пострадали от домашно насилие бе открит днес в Димитровград. Той е създаден по проект на Фондация „Български център за джендър изследвания“ за устойчиви партньорства и интердисциплинарни центрове в Хасково и Димитровград, обясни ръководителят му Петя Петкова. Координатор за Димитровград е общинският съветник Антония Филева.

Идеята за създаване на консултативен център по проблемите на домашното насилие датира от миналата година. Проектът е на стойност 20 560 лв., осигурени от Фонд „Социално подпомагане“ към МТСП, като половината от тези средства ще финансират работата на открития днес в Димитровград център. Той се помещава в сградата на старото училище „Св. Кл. Охридски“ в двора на ПМГ „Иван Вазов“. Парите по проекта не са за ремонт на помещенията, обзавеждане и техника, а единствено за обезпечаване на консултациите, които специалисти- психолози, юристи и социални работници ще предлагат безплатно за гражданите, обясни Петя Петкова. Целта на този проект бе да стартира предлагането на този тип социални услуги, като след това се надяваме на постоянно държавно финансиране, коментира тя.

Откриването на центъра

Антония Филева, Петя Петкова, Катя Чалъкова, Стефан Димитров

Консултативният център в Димитровград засега ще работи всеки вторник и четвъртък от 15 до 18 часа, като това е съобразено и с часовете за прием на полицейските служители там за по-добра координация между отделните институции, ангажирани с проблема за домашното насилие.

В новооткрития консултативен център нуждаещите се могат да получат безплатни юридически консултации относно своите права и защитата им по Закона за закрила на жертвите на домашно насилие. Консултации с психолог и трудово посредничество, ще предлага още центърът. За откриването му дойдоха кметът на общината Стефан Димитров и председателят на Общински съвет Катя Чалъкова. За срок от 10 години общината предостави помещението за безвъзмездно ползване от Консултативния център.

Предстои Фондация „Български център за джендър изследвания“ да открие в Димитровград и Кризисен център, който ще се помещава в бившата „Марбас болница“, припомни Петя Павлова. Капацитет ще бъде 20 места. Тепърва предстоят ремонти в помещенията, които с решение на местния парламент бяха предоставени за тази цел. Конкретни срокове обаче няма, тъй като за реализацията на идеята все още се търси финансиране, а в момента се набират средства основно от дарения и спонсори, коментира Петя Павлова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button