Регион

150 социално слаби с топъл обяд и патронажна грижа в Харманли

Община Харманли ще продължи да предоставя топъл обяд на 150 социално слаби в целия регион и през следващата година, съобщават от кметството.

Съвместно с Агенция за социално подпомагане, общината продължава и програмите „Личен и Социален асистент“ и „Домашен помощник“. В най-скоро време ще отвори врати и Дневният център за деца и младежи с увреждания. Социалната услуга ще се предоставя с капацитет 30 места за дневна грижа и 60 за консултативна грижа за представителите на целевата група деца и младежи с увреждания и техните семейства. Центърът ще осигури целодневни, полудневни и почасови услуги в специализирана среда. Става въпрос за информиране и консултиране, дневна грижа, терапия и рехабилитация, обучение за придобиване на умения, подкрепа за придобиване на трудови умения и други, според индивидуалните потребности на потребителите.

Предвижда се извършване на подбор и наемане на специалисти, имащи различен профил на компетентност. Съставът на персонала ще включва ръководител, социални работници, педагози, психолози, трудотерапевт, рехабилитатор, логопед, медицинска сестра, детегледачи, шофьор и хигиенист.

През октомври общината стартира проекта „Партонажна грижа“, който вече предоставя социална услуга за лица с увреждания на възраст над 18 г., възрастни хора над 65 години, такива с валидно експертно решение на ТЕЛК или с хронични заболявания, нуждаещи се от продължително наблюдение и здравна грижа, както и хора претърпели оперативна интервенция и след хоспитализация. Те ще могат да получат социална, здравна и психологическа подкрепа у дома в зависимост от своята индивидуална потребност. 65 души ще се възползват от 10 домашни помощници и 2 медицински сестри в домовете си, за да им помагат да се справят в ежедневните грижи. С цел предоставяне на качествени, интегрирани, мобилни, здравно-социални услуги е закупен нов автомобил, с който се осигурява достъп на нуждаещите се лица, живеещи в отдалечени населени места в община Харманли, където рискът от лошо качество на живот и институционализация е по-висок.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button