Хасково

Проверяват фирми в областта заради евроизискванията за химикали

ТоровеПроверка на всички фирми в Хасковска и Кърджалийска област според изискванията на Европейската агенция по химикали започна регионалната екоинспекция. До сега са инспектирани 10 големи дружества в Хасково, Кърджали, Харманли, Свиленград и Димитровград.

До 2010 година експертите трябва да проверят как всички наши производители и вносители на химични вещества и препарати изпълняват задълженията си към Европейската агенция с център Хелзинки и дали са регистрирани в нея. Проверяват се и всички потребители на химични вещества и препарати. От тях се изискват информационни листове за безопасност при работа и спазването на конкретни мерки за управление на риска за всяко едно използвано химично вещество.

РИОСВ Хасково е дала предписание на проверените фирми да предоставят в срок исканите документи.
До началото на декември миналата година производителите или вносителите на химикали, равняващи се или надхвърлящи 1 тон годишно, трябваше предварително да регистрират всички химични вещества, с които работят независимо дали те са в препарати или в изделия.

За да произведат и пуснат на пазара химични вещества в споменатите количества след 1 декември 2008, фирмите трябваше да имат предварителна регистрация в единния европейски регистър, който се управлява от Европейската агенция по химикалите. Фирмите, които не са спазили това изискване в установения срок трябва да спрат производство до отстраняване на нередностите, освен ако не са изрично освободени от задължение за регистрация, уточниха за Haskovo.info от местната екоинспекция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button