Регион

Димитровград ще кандидатства за столица на поезията

Паркова поезия

Живка Шишкова и Константин Стайков

Димитровград да кандидатства за столица на поезията по проект, с който 5 от градовете в Европа ще бъдат обвени за такива – тази си идея сподели снощи уредникът на Дома-музей „Пеньо Пенев“ Живка Шишкова.

Попаднах на този проект съвсем случайно още преди 5 години в интернет и разбрах, че в България представител е фондацията на Мая Вапцарова. Още тогава настоявах да кандидатстваме, но с тогавашното ръководство на града се получи някакво разминаване, обясни тя по време на литературното четене „Димитровград в българската поезия“ в късния следобед вчера.

Аз реших, че точно Димитровград има всички дадености да бъде българската столица на поезията, включително и подходяща инфраструктура – два прекрасни парка, които носят имената на поети Пеньо Пенев и Вапцаров, а 50-те години на миналия век за града минават действително под знака на поезията, коментира тя.

Аз не се отказвам от тази идея и ще продължим да работим в тази посока с гражданското сдружение „Димитровград- най-живият паметник на архитектурата“, категорична бе Живка Шишкова.

Паркова поезияПаркова поезия бе нарекла тя литературната среща в лятната читалня на димитровградската библиотека снощи. Това подразни доста хора, но всъщност такова явление има и то означава четене на поезия в паркове, обясни уредникът на дома-музей „Пеньо Пенев“.

Парковата среща по темата „Димитровград в българската поезия“ бе в три условни раздела. В „Когато се наливаха основите“ бяха включени стихове и песни от времето на бригадирското движение и строителството на Димитровград. В него участва и вокална група „Тракийски гласове“.

Вторият цикъл бе „Съзвездия“ – образци на изящната словесност от големите български имена в поезията, писали за Града на младостта- Дамян Дамянов, Багряна, Божидар Божилов и т.н.

Третият елемент бе „Местожителство“ – пространството за изява на местните, димитровградски поети Иван Николов, Калофер Киряков, Стоян Ралчев, Кръстю Кръстев, Иван Гочев и др.

Стиховете представи актьорът Константин Стайков – почетен гражданин на Димитровград и бивш директор на театъра, а водещ на срещата бе уредникът на Дома-музей „П. Пенев“ Живка Шишкова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button