Регион

ПУДООС стопира проекти за 3 милиона лева за ЧРД на Димитровград

Стефан Димитров

Стефан Димитров

Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда прекратява договорите с община Димитровград за реконструкция на част от вътрешната водопроводна мрежа на града по бул. „Съединение“ в кв. „Марийно“, съобщи в специално изявление тази сутрин кметът Стефан Димитров. Лошата новина той научил навръх 62-я рожден ден на Димитровград най-напред от депутатите на ГЕРБ в района, чието съдействие ще търси следващата седмица.

Двата проекта на практика касаят изграждането на напорен водопровод по централния бул. „Съединение“ в кв. „Марийно“ и са обвързани с другия- за водоснабдяването на кварталите от левия бряг. За него Европейската комисия със свое решение от средата на август допусна промяна в мярката „Рехабилитация на водоснабдителната мрежа по левия бряг на р. Марица в Димитровград“ за 4-е квартала: Марийно, Вулкан, Черноконево и Изток (1 и 2). Този проект обаче няма как де се случи, ако бъде прекратен другият– за водонапорния водопровод в кв. Марийно, категоричен бе днес Стефан Димитров. По думите му стойността на стопираната разработка е 991 487 лв., като до момента са усвоени около 40 процента, или приблизително 275 000 лв.

Прекратяването на проекта би осуетило и ремонта на бул. „Съединение“, който е част от републиканската пътна мрежа, тъй като договорката ни с Националната агенция „Пътна инфраструктура“ е той да започне след изграждане на напорния водопровод, сподели тревога Стефан Димитров.

Според приетите от УС на ПУДООС с Протокол № 3 от 26 август приоритети за финансиране, с предимство са проектите, които се отнасят за агломерации с над 10 000 еквивалентни жители. Гражданите на Димитровград в трите квартала от левия бряг на река Марица са 5 917, според данните на ГРАО, посочи днес причината за прекратяване на договорите за финансиране градоначалникът.

Неясна е съдбата и на проекта за канализация на с. Каснаково, на стойност 2 200 000 лв., за който от ПУДООС очакваме 1.5 млн. лв., алармира димитровградският кмет днес. Според сключените с изпълнителите на обектите договори, разплащането с избраните след обществена поръчка фирми следва да става след получаване на средствата от ПУДООС, обясни той. Този проект също е обвързан и с друг на община Димитровград- за подобряване на инфраструктурата и социализацията на паметника на културата от национално значение- Изворът на нимфите и Афродита.

Това са три проекта, които стартираха и в които влагахме доста надежди, а изведнъж се оказаха не толкова важни, коментира кметът на Димитровград. Според него точно в това е проблемът- не толкова, че на този етап финансирането им е спряно, колкото да не бъдат отхвърлени, като маловажни. Ясно е, че няма пари, но считам, че осъществяването им е от изключителна важност за община Димитровград, а и за държавата, категоричен бе той.

Димитровградският кмет вече е разпратил протестни писма до съответните инстанции- МОСВ, УС на ПУДООС и Комисията по околната среда и водите на НС. Следващата седмица ще търси и подкрепата на „тежката артилерия“- четиримата депутати от партия ГЕРБ, избрани от Хасковския район. Усилията ни ще бъдат насочени към това проектите да бъдат включени в списъците за финансиране следващата година и да не бъдат ощетени фирмите-изпълнители, заяви днес намеренията си Стефан Димитров.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button