Хасково

БСП обжалва в съда решението на ОИК за балотаж в село Брягово

От Коалиция „БСП за България“ обжалваха в Хасковския административен съд решението на Общинската избирателна комисия за провеждането на балотаж на 3 ноември в село Брягово.

ОИК-Хасково насрочи втори тур и допусна до участие в него кандидата на коалицията Делчо Митев, получил 132 действителни гласа (50.00%) и Марко Марков (Българе) с 81 гласа (30.68%). В жалбата на БСП се казва, че в изборния ден в списъците в селото са дописани и са гласували двама, които според тях нямат право да упражняват право на глас в Брягово. Без тях Митев е щял да спечели още на първи тур, твърдят от Коалицията.

Административният съд оставя без разглеждане жалбата и прекратява производството. Мотивът е, че на обжалване пред съда подлежи само решението за обявяване на резултатите от гласуването за кметове, при което има избран кмет. „Именно решението, с което се обявява изборният резултат на втори тур, е индивидуалният административен акт, с който приключва цялостната процедура по избора и именно то подлежи на съдебен контрол за законосъобразност. Решенията на общинските избирателни комисии, с които само се определят кандидатите, допуснати до участие във втория тур, имат междинен характер“, се казва още в определението на съда, което може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Втори тур на изборите ще има още в селата Книжовник и Елена.

Всички новини за Местни избори 2019

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button