Любопитно

Подредиха изложба, посветена на 140 г. от рождението на Александър Паскалев

Изложба, посветена на 140 г. от рождението на Александър Паскалев, беше открита във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Паскалев е основател на модерното книгоиздаване в България. Директорът на библиотеката Кирилка Страшникова представи и издадения от културната институция юбилеен вестник.

Изложба

Животът и професионалната дейност на книгоиздателя са представени в 15 тематично оформени пана. Богатата експозиция съдържа снимки, писма от автори, чиито произведения Александър Паскалев издава, спомени на книгоиздателя за наши писатели, мнения за работата на книгоиздателството.

Включени са материали за дейността на Александър Паскалев като учител, за участието му във войните и др. Във витрините са изложени книги и списания, издавани от издателство „Александър Паскалев“, част от колекцията „Редки и ценни издания“ на библиотеката.

Изложбата и юбилейният вестник са осъществени с финансовата подкрепа на Община Хасково по проект „Културни инициативи“, със съдействието на Централен държавен архив, Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Климент Охридски“, ДА – Хасково, РИМ – Хасково и литературния изследовател Йордан Нанчев. На откриването гостуваха ученици от ПГТ „Александър Паскалев“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button