Родители: В училище дават на децата цели краставици за закуска

Хасково

Хасковски първокласници са получили за закуска в училище цели краставици в опаковки от кифли. За това сигнализираха родители от Основно училище „Любен Каравелов“, които обясниха, че това не е прецедент. Същото се случвало и в другите училища по програмата „Училищен плод“.

„Потресени сме. Взех си детето от училището и в раницата му имаше голяма краставица. Зеленчукът им е бил даден за закуска с шишенце вода. Това е подигравка с децата“, се казва в сигнала.

Родителите казват, че миналата седмица децата получили за закуска домат. „Ябълка и круша е добре, но краставица…!“, възмущават се хората.

Директорът на училището Сашка Бакшишева обясни пред Haskovo.info, че плодовете и зеленчуците се доставят от фирма по националната програма „Училищен плод“ на Министерството на земеделието и храните. Училището е само бенефициент, а фирмата-доставчик кандидатства пред министерството и поема ангажимент по график да доставя плодове и зеленчуци.

Бакшишева заяви, че днес е видяла, че децата са получили краставици. Някои не обичали и не закусвали с тях. Зеленчуци рядко пристигали, по-често за закуска имало плодове. По нейните думи няма как доставките да се променят, защото има сключен договор между фирмата и министерството.

От Регионалното управление по образование заявиха пред Haskovo.info, че те нямат отношение към програмата „Училищен плод“ и не могат да контролират доставките на закуски.

ИЗПРАТИ НОВИНА

30 коментара

 • Какво лошо да ядат краставици????Вие знаете ли че круша +вода = разстройство????Как решихте че крушата е добре а краставицта зле????

  • От утре да си на диета…сутрин краставица с половин литър топла вода….на обяд 3 кила корнишони и за вечеря пържена краставица….ай стегни се ! Някакси ми звучите като майка ВЕГАНКА….

  • Много по-добре краставица, вместо тестената закуска. Аз не виждам проблем в това децата да получават и зеленчуци, освен плодовете. Дори бих се радвала със закон да забранят банички, кифли и подобни да се продават и раздават в училище!

 • Не разбирам какво лошо има в това, нещо вредно или некачествено ли? Полезно е и сигурно не всички вкъщи получават достатъчно зеленчуци. Все недоволни родители. Плодовете и зеленчуците са качествени, индивидуално опаковани и измити.

  • Не разбирате? Моето дете не разчита на това подобие на закуска,но каза че е имало деца които са нямали нищо в раничките и са яли краставицата ей така както я виждате,директно с дръжката. Няма кой да ги измие или поне да подсети децата да отидат да ги измият,няма кой да им резне крайчетата… Как изобщо си представяте,че ще дадете на детето си цяла краставица за зкуска или което и да е друго ядене,поднесена по този начин? Подигравка с децата!!! Как не ги е срам,за циганите печени пилета за децата краставица!

 • това е поредната пародия …. 90% от закуските ме стават, плодовете и зеленчуците поне могат да си ги изядат в къщи следкато бъдат измити, обелени, нарязани ….

 • Ало какви нарязани крайчета на краставички какви ги дрънкате децата на други държави бягат от война ние се лигавим стигате де ех ама

 • Абе идиоти кой храни децата на закуска с краставица ? Каква хранителна стойност има и колко пари са опънали фирмите на ГЕРБ за тази „закуска“. Вие нормални ли сте ? Това е все едно да сервират на децата ви по една чаша студена вода за закуска.

 • Даскалите за по малко от 3000 лева нямат интерес да се грижат качествено за децата .Това да не са часните ни уроци.

 • „От Регионалното управление по образование заявиха пред Haskovo.info, че те нямат отношение към програмата „Училищен плод“ и не могат да контролират доставките на закускил“ – Ами те тия НЕКЪДЪРНИЦИ в тази службица към какво имат отношение. Продажници,получаващи сухо или в натура и държащи директорки на училища, които си правят бизнеса и далаверите пред всички и тормозят децата!

 • Плодовете и ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ по схема „Училищен плод“ се раздават по програма на Държавен фонд „Земеделие“ и НЕ СА ЗАКУСКА.Така е записано в Наредбата за прилагане на схемата.Там са упоменати видовете продукти, разрешени за доставяне, грамажи, срокове и т.н. Въпросните краставици са ИЗМИТИ, подсушени и опаковани в индивидуална опаковка за всяко дете.За всички различни от ХЕЙТЪРИ: http://www.dfz.bg/bg/selskostopanski-pazarni-mehanizmi/school_milk/
  ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАТЕ!!!!!

 • Коментарът ми е задържан за ОДОБРЕНИЕ. Много добре!!!! Но къде сте Вие господа „ОДОБРИТЕЛИ“?!?!? Защо не са изтрити коментарите на ба’Иван и другите като него? Това ли заслужават УЧИТЕЛИТЕ на нашите деца на днешния ден?!!

 • ЗА ЗАКУСКА НЕ БЕШЕ ДАДЕНА САМО КРАСТАВИЦА! ОТДЕЛНО ДЕЦАТА ИМАХА ДРУГО ТЕСТЕНО ИЗДЕЛИЕ.КАКВО МРЪНКАТЕ САМО ./

 • Според Наредбата за Училищния плод фирмата е в правото си да даде краставица.Измита,подсушена и пакетирана в индивидуална опаковка.

 • Децата в училищата от години получават и краставица, и киви, и домат, и портокал и пр. плодове или зеленчуци във вид не особено възможен за директна консумация. Но, ако фирмите ги доставяха в подходящ вид за директна консумация, в кутийки, нарязани и пр. децата щяха да ги хапват. Но на хораъа явно не име ясно, че тази дейност не се извършва от директорите, нито от друг някого от училище. Недоизмислицата идва оттам, че за да се представят в друг вид, трябва фирмите да наемат хора и да им заплатят. Това няма как да стане с бюджетът, който отпуска министерството. Едва ли някой от злобните и цинични коментатори работи някъде на „мерси“, я това че родители от други училища не са коментирали, не означава, че случката е единствено е това училище. За съжаление никой не се замисля, а директно изсипва присташки коментари и цинизъм, като по този начин представя себе си и никой друг.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...