Хасково

Засилват контрола срещу изгарянето на отпадъци, глобите са до 50 000 лв.

За отоплителния сезон екоминистерството засилва контрола срещу нерегламентираното изгаряне на отпадъци, съобщават от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково.

При констатиране на нарушение от физически лица, санкцията, която се налага, е в размер до 5000 лв. Еднолични търговци или юридически лица, които нерегламентирано изгарят или извършват друга форма на нерегламентирано третиране на неопасни отпадъци – излезли от употреба гуми и употребявани дрехи, се наказват с глоба от 1 400 до 4 000 лв.

За явно маловажни случаи се налагат глоби в размер от 10 до 50 лв. срещу издаване на фиш по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

Имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лв. се налага на еднолични търговци или юридически лица, които изхвърлят опасни отпадъци на неразрешени за това места или нерегламентирано изгарят опасни отпадъци – отработени масла и отпадъци като стъкло, пластмаса и дървесина, съдържащи или замърсени с опасни вещества както се класифицират боядисаните дограми.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Илко
Илко
05.11.2019 9:14 9:14

Извадка от съобщение на Агенцията за ядрено регулиране:

На 29.07.2019 г. системата за радиационен контрол на ГКПП Русе „Дунав мост“ е отчела повишено ниво на радиоактивно излъчване в товарен автомобил с ремарке, превозващ пелети от Украйна за България. Автомобилът е бил отделен и обезопасен.
Контактните измервания на товара, извършени от РДГП Русе, са отчели максимална стойност на мощността на дозата 0,101 µSv/h, при естествен радиационен фон в района около 0,025 µSv/h. Гама-спектрометричният анализ, извършен на място е установил наличие на радионуклида цезий-137.
В резултат на заключение от РЗИ Русе, товарът е допуснат да продължи до крайната си дестинация.

Значи пелети с цезий може?

Back to top button