Хасково

Хасково празнува днес за 16-ти път

Община ХасковоЗа 16-ти пореден път Хасково чества днес своя празник. По традиция на 8 септември църквата отбелязва Рождеството на Пресвета Богородица, смятана за покровителка на града.

На 26 март 1993 година местният Общински съвет приема предложението на тогавашния кмет Стоян Илиев днешната дата да бъде обявена за празник на Хасково. За решението повлиява и аргумента, че в миналото тук се е провеждал събор, чиято кулминация е била точно на „Малка Богородица“- 8 септември, а хасковлии смятат Божията майка за закрилница на града

10 години след като Общинският съвет официално провъзгласява днешната дата за официален празник на Хасково, над града се извисява най-високата в света статуя на Богородица. Монументът е построен със средства от дарения, а заради височината си от 32,8 метра е вписан в книгата на рекордите на Гинес.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
васил
васил
08.09.2009 9:38 9:38

Монументът е построен със средства от рекет упражняван от хасковския кмет спрямо фирми и граждани ! 😡

Ina
Ina
08.09.2009 18:05 18:05

Важното е, че е построено нещо красиво!!! Нали парите не са потънали в нечий джоб, що злобееш, „васил“, що не построиш ти нещо такова!?!?!?!?!?

Back to top button