Регион

Екоинспекцията глоби с 10 бона фирма за тоновете отпадъци до ТЕЦ-а в Димитровград

Регионалната инспекция по околната среда и водите е издала наказателно постановление за 10 000 лв. на „Траш Еко Пак“ ООД, съобщават от РИОСВ в отчета си за октомври.

Глобата е за неизпълнено в срок предписание за изнасяне на натрупани 622 тона отпадъци от площадка в района на „ТЕЦ Марица 3“ в Димитровград. От фирмата закъсняха с изнасянето на боклуците.

Наказателно постановление за 2000 лв. е издадено на Завод за каучукови изделия в Димитровград за неизпълнение на предписание за представяне на оценка на безопасността на съхранението на опасните химични вещества и смеси.

През месеца са почистени 8 нерегламентирани сметища: по пътя в близост до Маджарово, в Тополовградско – по пътя за село Орешник, в коритото на река Чакаларовска, община Кирково, в землищата на димитровградските села Брод, Бряст и Странско и в землището на село Гняздово, община Кърджали, както и сметище от изхвърлени употребявани гуми в дере до площадката на бившия ТЕЦ-Хасково.

Тези дни експерти от РИОСВ са извършили проверка на място след постъпил сигнал за нерегламентирано сметище в землището на село Татарево, община Минерални бани. При проверката с представител от общината е установено, че в района на гробището край селото са изхвърлени битови и строителни отпадъци, а също и изкопни маси. Дадени са предписания на общината за почистване на нерегламентираното сметище до края на месеца, както и за предприемане на мерки за недопускане образуването на подобно сметище в района с постоянен срок на изпълнение.

Експерти са извършили и незабавна проверка след постъпил сигнал за черен задушлив дим в хасковския квартал „Република“. Констатирано е, че на площадка за събиране и третиране на отпадъци от черни и цветни метали и излезли от употреба автомобили, стопанисвана от „Индустриални суровини“ ООД, се изгарят кабели с цел отстраняване на пластмасовата обвивка. Дадено е предписание за преустановяване и недопускане запалването и изгарянето на отпадъци в района на площадката. На дружеството ще бъде съставен акт за нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци, съгласно Закона за управление на отпадъците.

На „Зеления“ телефон през октомври са постъпили 6 сигнала.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button