Любопитно

Французойка подвърза „Осъдени души“ от фонда на рег. библиотека

Мари ЖозефМного търпение, японска хартия и лепило с брашно и вода – това са основните неща, необходими за да започнете ръчно да подвързвате стара книга. Следват пилене, шиене, лепене и поставяне на корици. Това разказа днес пред служителите на РБ „Христо Смирненски“ френската им гостенка Мари Жозеф от Асоциацията за подвързване на книги в Париж.

И макар на думи процесът да изглежда лесен на практика нещата не стоят така. Възстановяването на едно остаряло издание отнема много време, тъй като всяка страница се обработва ръчно.

Пред хасковските библиотекари Мари Жозеф показа в снимки етапите през, които е преминала за да подвърже книгата „Осъдени души“ на Димитър Димов от фонда на регионалната библиотека. Директорката на културното средище Тонка Койчева се е свързала с френската гостенка чрез хасковска студентка в Сорбоната, която е живяла известно време в дома на Мари Жозеф. 

Книгата ще ни бъде връчена утре вечер, когато в зала „Хасково“ ще бъде отбелязана 100-годишнината от рождението на известния български писател и драматург Димитър Димов“, разказа пред Haskovo.info Тонка Койчева. Тя допълни, че подвързването на „Осъдени души“ за библиотеката е безплатно, но по принцип тази услуга струва над 200 евро.

От тук нататък РБ „Христо Смирненски“ ще чака съдействие от Мари Жозеф да свърже нашето културно средище с библиотеката в Гренобъл, с която да бъде осъществен обмен. А директорката Тонка Койчева ще поднови свой стар проект, според който предвижда в библиотеката да бъде направен цех за подвързване на книги, а в него да работят инвалиди.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button