Хасково

Еврокомисар Мария Габриел програмира и рисува с деца в Хасково

Българският еврокомисар Мария Габриел програмира, рисува и създаде макети с 3D Pen с деца в хасковското читалище „Заря“ в Деня на дигиталните знания и умения „Програмираме и творим заедно“.

Габриел остана изключително доволна от видяното. „Истински се радвам, че еднакво момчета и момичета се интересуват от новите технологии. Скъпи момичета, имаме нужда от вас, продължавайте да дерзаете в този път. Момчета, бъдете и вие заедно с момичетата, творете заедно, защото в областта на новите технологии няма граници. Вие днес показахте, че ние не сме просто едни консуматори на съдържание, а създатели на съдържание. Новите технологии означават творчество, любов към природата, културата, отвореност към нови светове. Радвам се, че ви вълнува темата за опазване на околната среда, защото ще работим и по нея“, обърна се към децата еврокомисарят.

Посещение

Мария Габриел съобщи, че в рамките на програма „Еразъм“ ще иска да създаде Зелен Еразъм, обърнат към ученици и студенти. Акцентът ще е грижата към света, който ни заобикаля и ни кара да бъдем отговорни и предприемчиви. „В рамките на новата програма Еразъм за първи път ще дадем възможност за мобилност на отделни класове и малки организации и групи. Няма да е само за студенти, класовете също ще имат възможност за обмен с други култури. Ще дадем възможност и за виртуална мобилност, така че вашата школа „Вале“ ще може да направи обмен с школа в Германия, Испания, Полша“, каза още Габриел.

Посещение

Еврокомисарят посочи, че учителите са нашата сила и тя иска още повече възможности за тях. Те ще участват в мобилности, заедно с класовете. За пръв път ще се създаде европейска учителска академия, където учителите да разработват модули с новите технологии, които да бъдат внедрени в училище.

Посещение

„Като комисар ще отговарям и за плана за действие за цифрово образование. В него говорим за това да има повече момичета в новите технологии, които да бъдат част от образованието, за да го направят по интерактивно, по-забавно, да имаме желание да учим и трупаме знания. Поела съм ангажимент до 1 г. сегашната стратегия да бъде реактуализирана. Дайте ни нови идеи, какво още трябва да бъде включено – с интересни и полезни неща. Новите технологии са да творим добро, да виждаме светлина, да трупаме знания, за да показваме колко сме талантливи. Гордея се истински с всеки един от вас“, допълни Мария Габриел, която получи много подаръци и цветя.

Посещение

Лазарина Димитрова, възпитаничка на школата, беше поздравена с това, че вече следва „Графичен дизайн“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Три деца бяха наградени от националния конкурс „Космоса – настояще и бъдеще на човечеството“.

Мария Габриел беше първият гост на кмета Станислав Дечев. Заедно с областния управител Стефка Здравкова те коментираха новите проекти в областта на младежките политики, образованието и иновациите, които ще бъдат реализирани в Хасково и региона през новия мандат на управление.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
КОРЕНЯК
КОРЕНЯК
11.11.2019 17:43 17:43

Бахти и КАЛИКАНЗЕРА…

Back to top button