Хасково

Безплатни лекции и измерване на кръвната захар в хасковската болница

Безплатни лекции и измерване на кръвната захар предлагат от хасковската болница във връзка със Световния ден за борба с диабета.

Лекциите за пациенти са на тема „Диабетна полиневропатия“ и „Здравословно хранене“ и ще са в конферетната зала до входа на Спешно отделение на 14 ноември от 11 часа.

Лекциите за лекари са на тема „Профилактика и лечение на Диабетната полиневропатия“, „Здравословно хранене“, „Емоционално пътешествие на хората с диабет“ отново на 14 ноември от 12:30 часа. Телефон за контакти 038/ 606 732. Измерването на кръвната захар чрез глюкомери ще се провежда в Диабетния център в Първо вътрешно отделение в дните от 11 до 15 ноември.

Диабетната полиневропатия е едно от най-честите хронични усложнения на захарния диабет. Тя представлява увреждане на периферните нерви по различни болестни механизми и могат да бъдат засегнати сетивни, двигателни и вегетативни нерви. Честотата й сред хората с диабет е около 60-65 %. При използване на методите с най-голяма чувствителност тя може да се открие при до 90% от пациентите.

Основна роля за увреждане на нервните влакна има повишената кръвна захар с последващото отлагане на продукти от глюкозната обмяна в обвивките на нервите. Това от своя страна води до изчерпване на антиоксидантните системи на нерва и до блокиране на съдоразширяващи фактори за съдовете, които хранят нервите. Най-уязвими на увреждане са нервите на долните крайници и то най-вече на стъпалата, които са най-дълги. Засягането на сетивните нерви е най-честата форма на диабетна полиневропатия. Нейната изява може да бъде свързана с усещане за тръпнене, мравучкане, боцкане, студенина, скованост, парене и дори болка в стъпалата.

Не по-малко е значението и на засягането на вегетативните нерви на краката. То е свързано с намалена потна и мастна секреция, промяна в тонуса на кръвоносните съдове и изменение в състоянието на кожата, което предразполага към сухота и напукването й. Захарният диабет засяга целия организъм.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button