10 нови с диабет в Хасково, преглеждат безплатно за диабетна ретинопатия и рак на простатата

Хасково

50 човека са се прегледали безплатно за диабет досега в рамките на кампанията на МБАЛ – Хасково. Прегледите продължават до края на седмицата.

10 от хората са с много високи стойности на кръвната захар, като осем вече са хоспитализирани. Други четирима пък са в риск от диабет.

Факторите, които водят до диабет припомниха д-р Галина Георгиева – Караджова – лекар специализант по ендокринология в болницата и председателят на Районна лекарска колегия – Хасково д-р Николай Колев, който подкрепи кампанията. До риск от диабет водят понижената физическа активност, нездравословното хранене и прекаляването с храна, както и стресът.

Прегледи

Във връзка със Световния ден за борба с диабета в Очно отделение се организират безплатни консултации за диабетна ретинопатия от 18 до 22 ноември. Прегледите ще са от 10 до 12 часа след предварително записване от 13 до 15 ноември в същите часове на телефон 038 / 606 728.

МБАЛ – Хасково се включва и в подкрепа на инициативата „Movember – да вдигнем шум“ и стартира безплатни профилактични прегледи за рак на простатата. От 13 ноември започва записването за прегледите. Ехографското изследване ще се извършва след предварително записан час на тел: 038 / 606 774 от 13 до 15 ноември в часовете от 10 до 12 ч. Изследването е насочено за мъже над 50-годишна възраст. Прегледите ще се извършват в Урологично отделение на болницата от 18 до 22 ноември от 10 до 12 ч.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.