Външни публикации

д-р Ахмет Кьормутлу: Помагаме за здравето и самочувствието

След мастектомия реконструктивната хирургия е от голямо значение за възвръщане на сексуалната идентичност на пациентките, категоричен е хирургът от болница „Чорлу Ватан“

Д-р Ахмет Кьормутлу  завършва Медицинския университет Eskisehir Osmangazi през 2007 г. Там специализира и пластична хирургия. Работи в различни болници до 2018 г., когато започва професионалният му път в болница „Чорлу Ватан“. Член е на Турската асоицация на медиците.  В сферите на професионален интерес на д-р Кьормутлу са мамопластиката, ринопластиката, блефаропластиката, операции за оформяне на тялото (липосукция, абдоминопластика, операции за оформяне на тялото след терапия за отслабване), оформяне на уши, кожни тумори, премахване на белези от изгаряния и др., хирургия на ръката и друга микрохирургия.

През 2010 г. е отличен с престижния приз  на Турската асоциация по реконструктивна и естетическа пластична хирургия Dogsan Achievement Award.

 – Д-р Кьормутлу, може ли козметичната хирургия да е животоспасяваща и кога?

Някои хирургически процедури изглеждат като естетически или козметични, като някакъв каприз, но те имат изключително положително въздействие върху здравето на пациента, поради медицинските и психологически резултати, които дават. Например намаляването на гърдите не е просто въпрос на красота, то спасява пациентите от досадните болки в гърба.

Друг подобен случай е отстраняването на злокачествен тумор от лицето, който спасява пациента от заболяване от рак.

Това е сериозната страна на нашата работа.

Днес много хора се подлагат на терапии при затлъстяване. Много важна е операцията след бързо сваляне на много килограми. Пластичната хирургия помага за оформяне на тялото чрез премахване на увисналата кожа.

Ако трябва да обобщя, ще кажа, че целта на естетичната хирургия е не само да подобри външния вид, но и психическото здраве на пациентите.

– Реконструктивните операции след мастектомия са най-добрият пример за това. Какви са най-новите тенденции в тази област?

Мастекомията (отстраняване на гърдата), която се налага при диагноза рак на гърдата, е голяма травма за пациентката, тъй като  засяга сексуалната й идентичност. За тези пациентки пластичната хирургия дава възможност за възстановяване на бюста и възвръщане на самочувствието.

– Естетичната хирургия е особено популярна не само сред жените, но и сред мъжете. Кои са процедурите, към които мъжете проявяват най-голям интерес във Вашата клиника в болница „Чорлу Ватан“?

Мъжете най-често идват за гинекомастични операции. Гинекомастията е растеж на гърди от женски тип при мъжете. Този проблем се решава бързо – с една операция, която продължава около 2 часа. След това пациентите бързо се връщат към нормалния си живот, с много по-добро самочувствие.
Други естетически операции, на които мъжете се подлагат, са присаждането на коса, ринопластиката, липосукцията и процедура за прилепване на ушите.

– Какво бихте посъветвали млади момичета, които на 15-16 започват да „поправят“ телата си, прибягвайки до естетически операции?

Аз не препоръчвам естетични операции на тази възраст. Оформянето на лицето, психологическото и духовното съзряване все още не са завършени. На такива пациенти препоръчвам да променят начина си на живот – да започнат хранителен режим или пък да спортуват повече – в зависимост от онова, което не харесват у себе си.

За процедури, които трайно променят тялото, особено лицето, аз препоръчвам да се изчака навършването на 18 г.

– Ако пациент поиска от Вас да направите операция, в чийто естетически резултат се съмнявате, ще откажете ли интервенцията или просто ще я направите, за да му вземете парите?

Когато пациентите идват в нашата клиника, ние първо обсъждаме с тях дали техните желания са основателни или не, дали могат да се осъществят. Информираме ги, че не всяка процедура може да се приложи еднакво към всички хора. Обясняваме внимателно и обстойно, така че пациентът да разбере. Информираме пациентите си какви проблеми могат да възникнат, ако операцията бъде направена. Смятаме, че не е етично исканата операция да бъде направена заради парите, тъй като в бъдеще това може да има тежки последствия за пациента.

– Оборудването и технологиите имат все по-голямо значение във вашата област. С какво изпреварвате конкуренцията в региона?

Използваме най-модерната апаратура, позната в момента, тъй като ние като професионалисти не признаваме по-ниско качество и технология, а пациентите ни заслужават само най-доброто.

– Българските пациенти обикновено са чувствителни по отношение на цените, когато става въпрос за естетическа или реконструктивна хирургия. Смятате ли, че цените на услугите Ви са конкурентни?

Като сравняваме цените на здравните услуги в региона, смятаме, че нашите услуги са най-достъпни. Ръководството на болница „Чорлу Ватан“ предлага разумни цени, особено за пациентите ни от България. Освен това ние помагаме с настаняването на пациентите и придружителите им в хотели наоколо, с които имаме договори за преференциални цени във различни ценови класове. Осигуряваме на пациентите си асистент, който говори български език, така че те да не се чувстват в чужбина, когато са в нашата болница. Защото „Чорлу Ватан“ е вашата болница.

Контакти с д-р Ахмет Кьормутлу можете да намерите тук.

Back to top button