Любопитно

Издадоха нов том на хасковския сборник „Тракия“

Излезе от печат том 9 на сборник „Тракия“, издание на Тракийския научен институт, филиал Хасково. Той е посветен на 100-годишнината от подписването на Ньойския договор – един от най-пагубните в цялата българска история.

На протестите в Беломорска Тракия против несправедливите клаузи на Ньойския договор се спира в проучването си Стоян Райчевски. Той прилага документирани сведения за проведени протестни митинги и събрания и приетите от тях резолюции. „Най-енергично протестираме срещу великата неправда, която ще се извърши с отнемането от България на чисто българската единна и неразделна Беломорска Тракия“, пише събрание в град Софлу (днес в Гърция). Калина Пеева от Иститута по балканистика с център по тракология към БАН разглежда тракийския въпрос в дипломатическите отношения след Ньойския договор.

Тракийските българи имат изострено чувство за национална идентичност, обобщава роденият в село Ефрем проф. д-р Георги Янков, почетен професор на УНСС, който в статията си систематизира най-характерните им положителни качества.

Хасковските историци са представени в сборника от д-р Красимира Узунова, д-р Виолета Костова, Калина Черванюк. Интерес представлява проучването на Милен Вълчев, главен уредник в Регионалния исторически музей за руските емигранти, помагали на братята си по съдба – тракийските бежанци.

„Хасковецът, родом от Кукуш“ – така пише за Тома Измирлиев литературният изследовател Йордан Нанчев. Той цитира множество източници, разкриващи детайли от живота и творчеството на големия, сатирик, журналист, оставил ярка следа в периодичния печат и културния живот на Хасково.

Изданието е допълнено от документални разкази и спомени за събития, станали в Беломорска Тракия и съхранени от потомци на бежанци, сред които е поетът и издател Трендафил Василев, родом от село Момино. Сборникът е особено ценен и с публикуваните цветни снимки на българските храмове в Беломорска Тракия, оцелели 100 г. след Ньойския договор и показвани на изложби в Хасково и Одрин.

Новоизлезлият том е отпечатан с финансовата подкрепа на община Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
14.11.2019 21:25 21:25

БРАВО !!!

Back to top button