Пуснаха 27 елена лопатари край Маджарово

Любопитно

Първата група от 27 елена лопатари от Държавно ловно стопанство Кричим бяха транспортирани до временната адаптационна ограда край Маджарово. Така започна есенният сезон на разселване на елени в Източните Родопи.

„Планираме още около 25 елена лопатари да бъдат освободени до края на ноември в защитените зони Маджарово, Язовир Ивайловград и Родопи-Източни“, коментира Стефан Аврамов от фондация По-диви Родопи. Животните в района се разселват в сътрудничество с ЛРД Харманли и местни заинтересовани, които поемат изцяло грижата и охраната на животните. Досега в района са разселени над 130 елена лопатари. „Животните се аклиматизираха много добре, размножаваха се успешно за втора година в природата и формираха добре развиваща се популация“, споделя още Аврамов.

Елени

Две други групи от общо 32 елена лопатари от ДУ Студен кладенец са разселени на територията на защитени зони Добростан и Средни Родопи. Досега в района са разселени 89 елена лопатари. Планира се и разселване на 10-20 животни в района на Бяла река, Крумовградско, където вече досега са разселени 12 елена лопатари. Лопатарите са под постоянно наблюдение от екипа и представители на местните ловни дружини, които сътрудничат за връщането на животните в района.

4 коментара

  • Ивайловградските служители на МВР, които са най-големите бракониери, няма да оставят нито един жив елен! Гаранция. Редом с тях са и горската стража. Там назначиха топ бракониерите. Вече има избити доста елени, които са станали на луканки и пъстърма……….

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.