Хасково

Десетки посетиха безплатните лекции за диабета в хасковската болница

Десетки посетиха безплатните лекции в хасковската болница, организирани по повод Световния ден за борба с диабета.

Лекциите за пациентите бяха на тема „Диабетна полиневропатия“ и „Здравословно хранене“. Лекарите бяха запознати с „Профилактика и лечение на Диабетната полиневропатия“, „Здравословно хранене“, „Емоционално пътешествие на хората с диабет“. Междувременно, цяла седмица продължава измерването на кръвната захар чрез глюкомер в болницата.

Болница

Диабетната полиневропатия е едно от най-честите хронични усложнения на захарния диабет. Тя представлява увреждане на периферните нерви по различни болестни механизми и могат да бъдат засегнати сетивни, двигателни и вегетативни нерви. Честотата й сред хората с диабет е около 60-65 %. При използване на методите с най-голяма чувствителност тя може да се открие при до 90% от пациентите.

Болница

Основна роля за увреждане на нервните влакна има повишената кръвна захар с последващото отлагане на продукти от глюкозната обмяна в обвивките на нервите. Това от своя страна води до изчерпване на антиоксидантните системи на нерва и до блокиране на съдоразширяващи фактори за съдовете, които хранят нервите. Най-уязвими на увреждане са нервите на долните крайници и то най-вече на стъпалата, които са най-дълги. Засягането на сетивните нерви е най-честата форма на диабетна полиневропатия. Нейната изява може да бъде свързана с усещане за тръпнене, мравучкане, боцкане, студенина, скованост, парене и дори болка в стъпалата.

Не по-малко е значението и на засягането на вегетативните нерви на краката. То е свързано с намалена потна и мастна секреция, промяна в тонуса на кръвоносните съдове и изменение в състоянието на кожата, което предразполага към сухота и напукването й. Захарният диабет засяга целия организъм.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button