Регион

Тържествено откриха паметника на Капитан Петко войвода на границата

Представители на тракийски дружества от Хасково, Харманли, Бургас, Търговище, Стара Загора, Ямбол, Асеновград и други краища на страната пристигнаха на тържественото откриване на паметника на Капитан Петко войвода на едноименния граничен пункт с Гърция край Свиленград. Поводът е 175–годишнината от рождението на легендарния защитник на Тракия и Родопите.

Всеки, който минава през граничния пункт, ще отправя взор към внушителната фигура на Капитан Петко войвода, каза на официалната церемония вицепрезидентът на България Илияна Йотова. Тя припомни народната песен за войводата, в която се казва „на мен ми стига царството, дето ме тачи народът…“ Малцина са онези, които могат днес да се подпишат под тези думи“, подчерта вицепрезидентът. Йотова припомни героичните подвизи на Капитан Петко войвода по дългия път на борбата за освобождение, с които той е заслужил уважение и място в нароодната памет. Любовта към отечеството, свободата, уважението, единението – в тези негови добродетели трябва да възпитаме децата си“, подчерта тя.

Паметник

На церемонията присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев, генералният консул на България в Одрин Васил Вълчев, потомци на тракийски бежанци.

Старозагорският митрополит Киприан освети монумента, дело на скулптора Стою Тодоров. „Многая лета“ и националният химн огласиха пространството около паметника, отрупан с цветя. В основата на постамента бе поставена пръст, донесена от родното място на героя Доган хисар (днес Есими, Гърция).

Паметникът на Капитан Петко войвода е поставен на граничния пункт по решение на Съюза на тракийските дружества в България и с активното съдействие на община Свиленград, Главна дирекция „Гранична полиция“, Агенция „Митници“. Табела на български, английски и гръцки език описва накратко героичния път на прославения герой.

Кампанията по преместване на паметника от Борисовата градина в София до ГКПП и по предстоящото поставяне на бюст паметник в Алеята на бележитите българия в София е масово подкрепена от тракийските дружества.

Както Haskovo.info писа, фигурата, дело на скулптора Стою Тодоров, досега е украсявала Борисовата градина в София. Монументът е издигнат през 1995 г. със спонсорството на редица фирми от Тополовград, Хасково, София, на стотици потомци на тракийски бежанци, сред които и самият автор. Откриването в столицата става след 20-ия конгрес на Съюза на тракийските дружества в България.

Междувременно се навършиха 100 г. от рождението на скулптора Стою Тодоров. Роден в село Лъджакьой (днес Лутра, Гърция), той идва в Хасково с родителите си – част от хилядите бежанци след войните. След гимназията завършва Художествената академия в София. Работи предимно в монументалния и портретния жанр на скулптурата. Участва в изложби у нас, в Москва, Будапеща, Дрезден, преподава на студенти, получава званието заслужил художник. Негови творби днес се намират в Националната художествена галерия в София, в Кърджали и други градове.

За хасковлии Стою Тодоров е преди всичко създателят на паметника на Капитан Петко Войвода в града. Монументът с висока художествена стойност се счита за най-впечатляващия паметник на войводата.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button