Хасково

Пожарникари показаха пред Haskovo.info как се спасява живот

Пожарникарите, които направиха демонстрациятаСмачкване на предния калник, късане на пантите на вратата, рязане на ламарините – това са само част от стъпките, които предприемат огнеборците при тежък пътен инцидент, за да спасят човешки живот. Специална демонстрация по повод Седмицата на пожарната безопасност направиха за Haskovo.info днес пожарникарите от Хасково

Те показаха, че умеят да реагират бързо. При подаване на сигнал за пожар или катастрофа огнеборците са готови за около минута и веднага тръгват. „В случай на инциденти за спасяването и откарването в болницата на пострадалия са важни първите 60 минути. Този „златен час„, както го наричаме ние, зависи до голяма степен от техниката, с която разполагаме и бързината на действие“, каза инспекторът от хасковската пожарна Живко Атанасов. Той допълни, че най-важен е човешкият фактор. Пожарникарите трябва да са спокойни и много добре подготвени, защото иначе никоя техника не би могла да помогне. „Забелязвал съм как само при появата и при вида на униформите ни виждам спокойствието и надеждата в очите на хората„, допълни Живко Атанасов.

инспектор Живко Атанасов

инспектор Живко Атанасов

След като в последните години „войната на пътя“ осезаемо се ожесточи все по-често се налага пожарникарите да се изправят лице в лице с ужаса по пътищата. Освен да спасяват чужди животи, пожарникарите са се изправяли и пред ситуации, в които техният живот е бил застрашен. Живко Атанасов и колегите му добре си спомнят един пожар в близост до оръжеен склад на военно поделение. Оказва се, че там по погрешка има останали бомби.

„Започвайки гасенето на пожара около помещенията, ние не предполагахме, че вътре би могло да има боеприпаси“, разказа Атанасов. „В момента, в който избухна първата бомба на около 30 метра от нея колегите ми вече се опитваха да потушат огъня. В този момент веднага им наредих да се изтеглят, понеже не знаехме какви взривове има в сградата“. 

В някои ситуации паниката и притесненията на хората пречат на огнеборците да си вършат качествено работата. Така станало и при последния тежък инцидент в областта край хасковското село Клокотница, при който загина турски гражданин. „Тогава многото събрали се хора затрудняваха работата ни с коментари“, разказа инспектор Атанасов.

Image Image
Image

Смачкване на калника

Image

Рязане на пантите на вратата

Image

Премахване на вратата

Image

Отстраняване на покрива на колата

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button