Регион

30 ловджии от 5 области отстрелват 80 фазана в Димитровградско

ЛовцитеПовече от 30 ловци, представителите на Съюза на ловците и риболовците в 5 области – Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Кърджали участват в Регионалния турнир „Свети Хуберт“. Състезанието е част от националния за купата на НЛРС и се провежда днес в община Димитровград.

Стартът на надпреварата бе даден в 8:30 часа на терен между кв. Черноконево и град Меричлери. За първи път Съюзът на ловците и риболовците в града е домакин на подобен регионален турнир, коментира за Haskovo.info председателят му Даниел Тошков.

Даниел Тошков

Даниел Тошков

С най-много участници – 7 на брой, е представена пазарджишка област, следвана от Димитровград с 6 ловджии. Сред тях е и единствената дама с пушка в регионалния турнир Христина Иванова.

Освен представянето на ловците в отстрелването на 80-те фазана, съдийската бригада от София, Бургас и Пловдив оценя и ловните кучета. Трима от участниците се състезаваха с по две. Най-много- 11 са четириногите авджии в турнира край Димитровград от породата дратхаар

ЛовциБретон-шпаньол, сетер, пойнтери и курцхаар са останалите ловни породи, представени в регионалния етап на „Свети Хуберт“, съобщи един от организаторите му Станислав Латев.

Състезанието все още не е приключило, тъй като според условията на турнира ловците са разделени на две групи. Всеки състезател разполага с време от 15 минути, за да отстреля два фазана, като може да ползва не повече от 4 патрона. Съдиите наблюдават не само ловеца, но и поведението на кучето му. Максималният брой точки, който могат да съберат ловецът и кучето му е 100. 

ЛовецОценката на ловеца включва ловна култура, екипировка, облекло, отношение към кучето, природата и дивеча, носене на оръжие, ориентиране на терена, преминаване през препятствия, вида на патроните и пушката, както и безопасно боравене с оръжието

За всяко ловно куче се гледа добре ли е обучено, как изпълнява команди. Четириногите състезатели печелят точки и за качества, като умения за претърсване, обоняние, протяжка, стойка, вярност и твърдост.

За победителите са осигурени награди, а всеки от участниците ще получи грамота, съобщи председателят на димитровградското ловно-рибарско дружество Даниел Тошков. 680 са членовете му в общината, групирани в 19 ловни дружинки.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button