Хасково

Общински съвет обсъжда извънредно водата на Хасково

Емил Георгиев

Емил Георгиев

Извънредно заседание на Общински съвет Хасково ще нищи проблемите с водоснабдяването на града. Вносител на приетото днес предложение е екологът Емил Георгиев. В докладната си той посочва, че до няколко години Хасково ще остане без вода ако не се вземат спешни мерки.

Основният проблем е липсата на пречиствателна станция на язовир Тракиец. Заради това водата от там не може да се ползва. Построеният през 1967 година водоем няма акт 16 и реално експлоатацията му е незаконна. Въпреки това до 2005 година Хасково се снабдяваше с вода от него. Според направени изследвания течността е с характеристиките на поливна, а не на питейна, заяви днес в залата на местния парламент Георгиев. Той нарече ситуацията „екологичен геноцид“.

На среща при омбудсмана на републиката Гиньо Гинев вчера представители на комисията по околна среда към Народното събрание са обещали проблемът на Хасково да бъде обсъден на заседание на комисията.

Преди насрочването на извънредната сесия комисията по териториално селищно устройство и екология трябва да подготви конкретни предложения, които да бъдат гласувани от съветниците. На заседанието ще бъдат поканени министрите на околната среда и регионалното развитие, представители на комисията по околна среда в парламента, омбудсмана, областния управител, шефовете на РИОКОЗ и ВиК.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button