Регион

В Средновековието са копали дълги ровове между Добрич и Крум

доц. Борисов показа къде са открити монетите

доц. Борисов показа къде са открити монетите

Две бронзови монети от времето на римския император Теодосий ІІ и гривна от Средновековието са открили този сезон археолозите между димитровградските села Добрич и Крум. Екипът на доц. д-р Борис Борисов проучва селище на мястото, където ще минава автомагистрала „Марица“. Монетите са открити в яма и вероятно са били изхвърлени като ненужни.

Уникални ровове с дължина десетки метри и дълбочина 20-30 сантиметра има на мястото. Те са подобни на откритите преди време в Плиска. Предназначението им обаче не е съвсем ясно, коментира пред Haskovo.info доц. Борисов. Той предполага, че са служели за огради на стопански обекти, в които са се отглеждали животни.

Днес е последният ден от разкопките на това място за тази година. Причината е приключването на финансирането. Вероятно догодина проучването на селището ще продължи за последно, тъй като след това на мястото ще пристигнат строителите, които ще изградят надлез – част от бъдещата магистрала.

 

 

Двете монети и гривната

Двете монети и гривната
 

Така изглеждат рововете

Така изглеждат рововете
 

Екипът проучва средновековно селище

Екипът проучва средновековно селище
 

На обекта работят хора от съседните села

На обекта работят хора от съседните села

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button