Вдигат такса смет в Димитровград, скоро и в други градове

Регион

Увеличение на такса смет с 1 промил за града и с 1.3 промила за селата предлагат от общинската администрация в Димитровград. Предложението ще бъде внесено за разглеждане в общинския съвет.

Ако искането бъде прието таксата в града ще стане 5.5 промила, за селата от първа група 6.8 промила, а за тези от втора група – 5.8 промила. За нежилищните имоти таксата се увеличава от 8 на 9 промила.

Корекцията се налага най-вече заради почти двойния скок на таксата за депониране на отпадъци по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците. От 57 лева за тон тя се покачва на 95 лева за тон.

Според разчетите, при новия размер собствениците на апартамент от 120 квадрата с мазе и таван в центъра на Димитровград например ще плащат между 20 и 25 лв. годишно.

През тази година се очаква приход от такса битови отпадъци от 3.6 милиона лева при очакван разход до края на годината 4.4 милиона лева. Ако налогът остане без промяна, през 2020 година ще се образува дефицит от 1.2 милиона лева в бюджета за дейността. Ако сега не се увеличи таксата, общината ще трябва да се лиши от основни дейности и политики. Данъци в общината няма да се вдигат, заяви на пресконференция кметът Иво Димов.

Очакванията са да има увеличение на такса смет и в други общини на областта, сред които е Хасково. Кметът Станислав Дечев коментира пред Haskovo.info, че в момента се извършват изчисления и всеки момент ще стане ясно дали и с колко ще се повиши таксата в община Хасково.

6 коментара

  • Гооооооооооол, голям кеф, че герп спечелиха в Хюстън, че да го нахендрят хубаво в задниците на хасковските селяндури и мангали, дето ги избраха. Голям сеир ще пада.

  • Бахти обещанията преди изборите, бахти реалността след тях, бахти герберастките лъжи, бахти тъпия народ дет ги избира тия

  • Защо в селата е по-голям данъка. Минават 1 път седмично. контейнерите са пробити и не се извършва почистването им. Села без канализация се водят първа категория,

  • Да го духат всички комунисти,който не му харесва,пътя и директно в Перник,там са вашите на власт.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.