Любопитно

Диляна Христова с първа награда в национален поетичен конкурс

31 поети от страната участваха в Националния конкурс „Гениалният поет Яворов – наша национална гордост“.

Организиран от НЧ „Искрица – 1901“ в село Скобелево, община Димитровград, той за втора година премина в партньорството на фондация „Пловдив – Европейска столица на културата“. Мотото на конкурса бе „И с поглед вечно устремен, напред към утрешния ден…“

Жури с председател поета Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей, присъди първа награда на димитровградчанката Диляна Христова. Втората награда отпътува за САЩ, при хасковската поетеса Росица Станева. Специалната награда, учредена от спомоществуватели на проявата, отиде при Иван Енчев в Хасково.

Наградите бяха връчени на церемония в читалищния салон, с която бе отбелязана 105 –та годишнина от трагичната смърт на великия български поет Пейо Крачолов Яворов, работил и творил в периода 1894 – 1895 г. в Скобелево, където бил вдъхновен да напише прочутата си творба „Арменци“. В концертната програма участваха певчески групи от Скобелево и Сусам, формация за арменски танци, рецитатори.

В Скобелево и децата знаят наизуст стихотворения от Яворов, каза председателката на читалището Янка Христозова, която благодари на всички дарители, спомогнали за организиране на традиционното преклонение пред безсмъртния поет.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Бояна Драгиева
Бояна Драгиева
18.11.2019 21:51 21:51

Всичко е ок!Браво на Дилянка!Само дето е пропуснато,че в програмата участва и фолклорната група от с Горски извор

Back to top button