Хасково

60 мъже се жалват в съда от домашно насилие в Хасковско

60 мъже са се жалвали в съда от домашно насилие в Хасковска област, сочи Мониторинговият доклад, изготвен от Фондация „Х&Д Джендър перспективи“.

Докладът наблюдава приложението на Закона за защита от домашно насилие на територията на Хасковския съдебен район в периода 2015 – 2018 г. За периода защита са потърсили общо 389 лица, от които 329 жени и 60 мъже. През последните две години е завишен броят на делата, по които мъже са потърсили защита. Завеждат се дела за домашно насилие и срещу жени. За изследвания период 53 жени са били ответници по делата.

В същото време спрямо 131 деца е поискана защита. От тях, 24 деца са били пряко пострадали от актове на насилие, а 107 деца са били свидетели на такива. При 110 от случаите, защита за децата е потърсена от родител.

От Фондацията са наблюдавали общо 373, свързани с домашното насилие. От тях в Районен съд – Хасково са 192, Димитровград – 83, Харманли – 31, Свиленград – 48, Ивайловград – 19.

По 244 от делата е заявено физическо насилие, по 371 – емоционално психическо насилие, по 24 – икономическо насилие и по 8 – сексуално насилие. В три от делата в Хасково е заявено сексуално насилие и в 5 в Димитровград. Случаите на икономическо насилие са най-много в Димитровград – 13, Свиленград – 5, Хасково – 4 и едно в Ивайловград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button