Хасково

Млади орнитолози наблюдаваха чинки на Кенана

Мария и ВоленМлади орнитолози от Българското дружество за защита на птиците се събраха на Кенана по случай Европейските дни на птиците. Въпреки лошото време с помощта на модерна зрителна тръба младите ентусиасти успяха да наблюдават и снимат екземпляри от шестте най- често срещани видове птици в околността –  сврака, гълъб, кос, обикновена чинка, синигер и сойка.

18-годишният Волен Аркумарев от математическата гимназия и Мария Габрова на 21 години бяха най-запалените участници в сбирката. Те запознаха минувачите с проблемите на околната среда и защитата на мигриращите птици и техните маршрути на миграция преди зимния сезон.

Сбирката на орнитолозитеМладите орнитолози обсъдиха и проблемите, свързани със застрашените видове като царския орел, гнездящ в Сакар, от който в момента тук гнездят едва 20 двойки и Египетския лешояд, чиято численост е едва 31 двойки в цялата страна.

Утре дейностите продължават. В 8:30 часа на Кенана експерт орнитолог ще поведе експедиция по наблюдение на птици в околностите на Хасково.

В рамките на двата дни, посветени на мигриращите птици, експерти на Българското дружество за защита на птиците и Фонда за Дивата флора и фауна ще изградят изкуствена гнездова ниша за един от най-редките и застрашени мигранти на Планетата – египетския лешояд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button