Частна фирма иска да свърже Дунав с Маказа по магистрала

Хасково

Проект за изграждането на нова автомагистрала „Дунав – Егея“ беше представен в Хасково. Тя трябва да свърже Дунав мост при Русе с Маказа.

Целта е да се създаде нов път на стоките от Суецкия канал през Гърция, България и Румъния към Централна и Северна Европа. В Гърция тя трябва да стигне до бъдещото пристанище Мароня на Егейско море, обясни управителят на „Лардж Инфрастръкчър Проджектс“ ООД инж. Румен Марков.

Магистрала

Преминаването през Стара планина е през Прохода на Републиката при тунел „Лагерите“. Дължината на автомагистрала „Дунав – Егея“ е малко над 367 км., от които в България са близо 328 км., а в Гърция – близо 40 км. Тя е разделена на две основни части – от Дунав мост до автомагистрала „Марица“ и от „Марица“ до Егейско море.

Магистралата, която ще преминава през Хасково, ще се изгражда чрез публично – частно партньорство под формата концесия за строителство. Средствата за строителството се осигуряват от концесионера без да се изразходват средства от Държавните бюджети на България и Гърция. Стойността е над 2.2 млрд. евро без ДДС. За преминаването по магистралата ще се плащат тол такси. Предвидените цени са 0,035 евро за километър за леките коли, 0,05 евро за лекотоварни, 0,125 евро за товарни и 0,20 евро за товарни с ремаркета.

Очакванията са процедурата по строителството да започне през 2020 г., а самата магистрала да е завършена в края на 2024 г.

12 коментара

  • Айде няма нужда. Като искат да си карат стоките в Гданск с кораби направо от Суецкия канал. Пък и потребителското общество е с тенденция на залязване. Младите хора вече разбират колко вредно е то. Та на кого ще е необходима тая магистрала след 10 години?

  • Не е ли по добре направо да изкопаем канал продължение на Суецкия, вместо да се претоварва стоката. После само ще събираме такси и ще ловим риба.

  • Против. Защото ще има яки задръствания. Румънците да си минават през другия път
    не през Маказа!!!!!!

  • Това е фалшив проект. Никой не стои зад него. Чертали само по картата и го показали на медиите.
    Познайте как от влаковете от Димитровград до гръцко ще минават по права линия 😀

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.