Хасково

За водата е нужен мастър план, а не да се мисли на парче

Срещата за водата на ХасковоЗа решаване на проблемите с водата на Хасково е нужно да бъде изготвен мастър план, който да определи какво е състоянието в момента и какви са възможните варианти – до това становище стигнаха след разговор представители на общината и институциите, имащи отношение към водоснабдяването на среща днес.

На извънредно заседание на комисията по ТСУ и екология трябваше да бъде решено какво да поиска община Хасково от правителството за решаване на проблема с липсата на пречиствателна станция на язовир Тракиец, който по този начин не може да се ползва за питейно водоснабдяване.

Оказа се обаче, че не това е най-големият проблем. Никой не може със сигурност да каже колко вода е нужна на Хасково и откъде трябва да се вземе тя. След спиране на ползването на Тракиец преди 4 години Хасково се снабдява с вода от кладенците на Марица край Ябълково и от местни водоизточници.

Селата Текето и Тракиец получиха преди време разрешение да ползват вода от Тракиец като битова, а не питейна. След като срокът изтече на 15 септември е подадено ново заявление за това, съобщи директорът на ВиК Атанас Бързев. Негово бе и предложението за извършване на всички необходими обследвания и проучвания. Така ще е ясно какво може да се направи, за да се осигури вода и да не бъде повишавана цената й.

Срещата за водата на ХасковоКачествата на подаваната временно вода от язовир Тракиец това лято са били отлични, коментира директорът на РИОКОЗ д-р Делчо Янев. В пробите не са открити следи от манган и увеличено съдържание на други замърсители, които през 2005 година стана причина за спиране на ползването на вода от там.

Изчисленията на Напоителни системи показват, че от Тракиец могат да се ползват до 300 литра в секунда за питейни нужди. За да стане ясно обаче дали това е достатъчно трябва да се направи мастър планът, който да покаже състоянието на нещата, обединиха се участниците в дискусията.

На срещата присъстваха специалисти от общината, председателят на Общински съвет Делян Делчев и заместник- областният управител Румяна Въчева.

Заместник- кметът Нели Станева коментира, че община Хасково не може да си позволи да инвестира няколко милиона в изготвянето на мастър план, така че тези пари трябва да се търсят от Министерството на регионалното развитие. Това вероятно ще бъде и искането към правителството, което местните парламентаристи ще отправят чрез решение на общинския съвет. За да знаят обаче колко пари да искат, от общината възложиха на управителя на ВиК да проучи колко е струвало изготвянето му в други дружества в страната.

На срещата стана ясно, че правителството предвижда такива мастър планове да бъдат изготвени за всички общини с над 10 000 жители и е възможно на искането на Хасково да не бъде обърнато внимание, защото общината така или иначе влиза в общата бройка.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button