Хасково

Общините решават проблемите с боклука си чрез сдружение

Областният управител Румен Данев и зам.-министър Евдокия МаневаОбщините от област Хасково, които трябва да депонират отпадъците си в Харманли, ще направят сдружение, чрез което да решат проблемите си. Това стана ясно след днешната среща на кметове със заместник- министъра на околната среда Евдокия Манева.

Недоволството на кметовете бе заради високата цена, която ще трябва да плащат. Операторът на депото ги е уверил, че стойността може да бъде и по-ниска ако се знае предварително колко отпадъците се ще изхвърлят.

До края на годината общините трябва да стигнат до решение на проблема. В противен случай те ще бъдат санкционирани за това, че ползват своите сметища. Те трябваше да бъдат закрити в средата на тази година и да останат единствено регионалните депа в Харманли и Хасково.

Срещата на кметоветеВече има издадени предписания от регионалната екоинспекция, съобщи за Haskovo.info директорът на РИОСВ Димитър Илиев. Някои от тях се обжалват, но така или иначе глоби поне до края на годината няма да има.

Очаква се да бъде приет нов закон, който да урежда депонирането на отпадъците и едва след това общините ще понесат санкции, коментира и зам.-министър Манева в отговор на въпрос на Haskovo.info. Кметовете трябва да свикнат с мисълта, че носят отговорност, каза още тя.

Според проекта на закона, който се обсъжда, във всички регионални депа, построени с държавни пари, ще трябва да бъдат отделени 10% от капацитета за отпадъци от други общини ако кризисна ситуация го наложи, съобщи още Евдокия Манева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button