Хасково

Глобиха трима с по 400 лева заради таралежи

Пречиствателна станицяСанкции за над 22 000 лева наложи РИОСВ-Хасково през август и септември. Над половината от събраната сума –  17  109 лева е от текущи месечни санкции на предприятия заради изпускане на замърсени води и замърсяване на атмосферния въздух.

Най-голяма е глобата на пивоварния завод в Хасково, собственост на „Каменица“ АД, за изпускане на отпадни води от производството. Заради нарушението заводът за бира ще плаща всеки месец по около 10 000 лева.

Заради превишаване на разрешените норми на серен диоксид, олово и кадмий хасковската екоинспекция е глобила с над 6 100 лева Завода за преработка на оловни и цинкови концентрати в Кърджали. 

Общо 5 200 лева са наложените санкции от влезли в сила 6 наказателни постановления за нарушения на екологичното законодателство. С  2 000 лева е глобено акционерно дружество, стопанисващо кариера за добив на варовици на територията на община Димитровград. С по 1 000 лева  ще „олекнат“ собствениците на две предприятия за преработка на месо, където също са открити нарушения при проверка на  еко инспекторите. Те са наложили глоба от по 400 лева и на трима души, заловени от полицията в община Димитровград заради незаконно притежаване на екземпляри от защитения животински вид – „европейски таралеж“.

През последните два месеца специалистите от регионалната екоинспекция са извършили общо 147 проверки в Хасковска и Кърджалийска област, част от които са по сигнали и жалби на граждани. 

53 са дадените предписания с посочени конкретни мерки за отстраняване на  различни нарушения на екологичното законодателство. Ако те не бъдат изпълнени в посочения срок, съгласно Закона за опазване на околната среда се налагат глоби в размер от 2 000 до 20 000 лева – припомнят от местната екоинспекция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button