Хасково

Хасковски майки полудяха по коластра за децата си

д-р Живко Христов

д-р Живко Христов

Все повече и повече майки от Хасково се доверяват на коластрата на прах. Част от тях използват този продукт, за да укрепят имунната система на децата си, а други дори я използват за лечение. Става въпрос за хранителна добавка, наподобяваща по свойства майчиното мляко в първите дни след раждането.

„Виждам, че коластрата има ефект“, каза педиатърът д-р Живко Христов. „Първоначално подходих скептично към нея, но по-късно реших, че продуктът си заслужава“. Първият на когото д-р Христов е изпробвал коластрата е неговият племеник Иван. От една годинка момчето ходи на ясла, все е сополиво и често боледувало. Започнали приемането на коластрата на прах през октомври и продължили цяла зима. Сополите спряли, а отсъствието от яслата станало все по-рядко.

Проучване на Haskovo.info сред майки установи, че всяка трета е чувала или използва коластрата. На въпрос какво представлява този продукт, повечето от тях казаха, че това е „чист продукт“, който дават на децата си за „по-добър имунитет“.

Хранителната добавка, на която голяма част от майките се доверяват, всъщност представлява изсушена коластра, добита от новозеландски крави. Изследвания сочат, че коластрата от крави съдържа между 10 и 21 пъти повече растежни фактори от човешката и затова е много по- силна. Доказано е, че тя е безопасна.

„Към нея не може да стане пренасищане“, поясни д-р Хистов. По думите му коластрата съдържа широкоспектърни антитела, които защитавт организма от бактерии, гъбички, плесени и вируси. Всеизвестен е фактът, че в коластрата се съдържат витамини и минерали, които са естествено балансирани и в голямо количество.

Лекарите препоръчват от октомври до март на децата да се дава по една капсула дневно. Удоволствието обаче излиза скъпо. 120 капсули официално струват 89,30 лв. или 75 стотинки за капсула. 

д-р Марио Янакиев

д-р Марио Янакиев

Други специалисти смятат, че коластрата е добре да се дава в съчетание с други хранителни добавки. Според педиатъра д-р Марио Янакиев е най- добре да се състави индивидуален профилактичен план на детето.

Той препоръчва през есента коластрата да се комбинира със „Зелена есенция“, която представлява комплекс от мастни киселини, а през пролетта – със „Зелена енергия“, която е пълноценна клетъчна храна богата е на протеини, органични минерали, гликолипиди, бета каротин, витамин В 12, желязо, ензими, витамини.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
08.10.2009 9:16 9:16

тоя лаф „хасковски майки полудяха по…“ вече се изтърка :)) И едва ли „хасковските майки“ са повече от 10 редовно кибичещи в парка :))

Back to top button