Хасково

Бум на регистрирани трудови договори в НАП Хасково

НАП ХасковоБум в регистрацията на трудови договори отчита НАП Хасково. Само за първото полугодие на 2009-та в тукашната дирекция са регистрирани почти 41 000 договори за трудови правоотношения, докато през цялата 2008 година техния брой e 21 010.

Значителният ръст в НАП Хасково си обясняват първо с честите съкращения и преназначавания на служители в условията на икономическа криза и второ с десетократно завишения размер на санкцията за наемане на лице без трудов договор. Миналата година глобата за такова нарушение за работодателите беше 1 500 лева, но от 1-ви януари тя е вече 15 000 лева за всеки отделен случай.

Наличието на трудови договори и редовното осигуряване на наети лица провери НАП Хасково съвместно с Инспекцията по труда в 19 фирми през месец септември. Те са избрани като рискови заради чести сигнали на граждани и предишни констатации на инспекторите за липсващи осигуровки.

И в 19-те фирми са открити нарушения по Кодекса за социално осигуряване, които са санкционирани общо със 193 акта. 144 от тях са за не внесени задължителни осигурителни вноски на работници, 49 от актовете са заради неподадена в срок информация в НАП за осигуряваните лица.

Болшинството от разкритите нередности са в областта на транспорта, производството и търговията. Част от липсващите осигуровки вече се преведени от глобените фирми, съобщиха за Haskovo.info от териториалната дирекция на приходната агенция.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button