Хасково

Гърци искат да правим медицински проекти, ние – за пътища

Георгиос Минопулос и Румен Данев

Георгиос Минопулос и Румен Данев

Предложение за партньорство между областите Хасково и Родопи-Еврос по два медицински проекта направи при днешната си визита областният управител на разширената гръцка област Георгиос Минопулос. Той представи пред хасковския си колега Румен Данев идеята за закупуване на специализиран автомобил за кръвни проби, който да прави изследвания по отдалечените села.

Гръцката страна предлага да кандидатстваме съвместно пред ЕС и за закупуване на лазерен робот за хирургически операции за университетската болница в Александруполис. Тъй като в Хасковска област няма такава, наши кардиолози и хирурзи ще ходят на обучение в Гърция.

От своя страна областният управител Румен Данев е представил други две идеи за съвместни  проекти – за изграждане на пътища в селата по общата ни граница и за обновяване на няколко църкви в областта и включването им в бъдещ информационен център. Целта е развитието на културния и религиозен туризъм – стана ясно след срещата.

„Мисля, че областите Родопи и Еврос от гръцка страна и Хасково и Кърджали от българска страна представляват единен географски регион като ни обединяват например не само наводненията, а също така възможностите за развитие на културата, търговията и туризма„, каза пред медиите Георгиос Минопулос.

„Ние все още сме начинаещи в разработването на евро проекти, но се надяваме,че имаме достатъчно капацитет и сили, за да усвояваме европейските средства“, каза от своя страна областният управител на Хасково Румен Данев. Той подчерта, че „и двете страни имат волята и хъса за разработване на съвместни проекти„, но същинската работа тепърва предстои.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button