Хасково

Без АГ отделенията в Димитровград, Харманли и Свиленград?

НовороденоЗакриване грози АГ отделенията в Димитровград, Харманли и Свиленград ако проектът за Национална здравна карта бъде приет. В него е записано, че ако в едно акушеро- гинекологично отделение има по-малко от 600 раждания годишно, то трябва да бъде закрито и да се превърне в отделение за долекуване и рехабилитация.

Проверка на Haskovo.info установи, че единственото АГО в областта, в което ражданията са повече от 600 е Хасковското. Тук на година се регистрират около 1200. В Димитровград изплакват средно около 350 бебета. С толкова новородени могат да се похвалят и в Харманли. В Свиленград ражданията са най-малко – 250.

д-р Динчо Генев

д-р Динчо Генев

„Това предложение за промяна в Националната здравна карта е поредната недомислица. С него ще се наложи да закриваме АГ отделения силово без да се вземе предвид факторът конкурентноспособност„, каза за Haskovo.info управителят на МБАЛ – Харманли д-р Динчо Генев. В АГ отделението в града на белоногата работят четирима добри акушер-гинеколози, които са специалисти в своята област. Отделението е оборудвано с нова техника и съвсем наскоро е закупен ехограф

Началникът на родилното отделение в боница „Св. Екатерина“ в Димитровград д-р Недка Коларова подкрепи думите на своя колега от Харманли. „Не е редно тези бази да се закриват, защото са оборудвани“, каза тя и попита дали в областните центрове ще могат да поемат всички раждания от региона

„Разбира се, че можем“, категорична бе шефката на хасковското АГО д-р Стефка Христова. Тя припомни, че преди 33 години в местното АГО ражданията са били по 2800 на година. По думите й малките родилни отделения не е рентабилно да се поддържат. Д-р Христова каза още, че по силата на новия медицински стандарт „Акушерство и гинекология“ въобще не е ясно дали здравната каса ще подпише договор с отделенията в Димитровград, Харманли и Свиленград, защото там няма „Микропедиатрично отделение“ и „Неонатология“.

Според д-р Христова не e проблем родилките да пропътуват по-дълги разстояние и да раждат в Хасково стига спешната помощ да е на ниво, а пътищата в областта да са добри. „Така или иначе тежките случаи и сега идват в Хасково„, допълни тя.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
читател
читател
08.10.2009 15:40 15:40

доста бебета ще се раждат в линейките по път ако стане това след годинки ще има хора на които ще им пише роден на кръстовището за поляново път Е80

д-р Иван Пешев
д-р Иван Пешев
05.11.2009 23:29 23:29

В Пловдив допреди години имаше 5 родилни отделения.Във Втора градска болница ставаха между 1800-2800 раждания.И въпреки наситеността ,имаше второ и третораждащи ,които не успяваха да достигнат до родилния дом.За Хасковски окръг са необходими родилни отделения в поне 3 града-Свиленград,Хасково и Димитровград като се промени районирането на бременните.Недопустимо е град от типа на Димитровград,работил съм 6 години в него,с подготвени кадри и персонал да затвори отделение с традиции и възможности и по-късно да се отчете като грешка този недобре премерен акт.Обществеността и Общината трябва да положат усилия за създаване на микропедиатричен сектор-достатъчен е дори само един подготвен микропедиатър.С един само в Пловдив се раждаха посочените 1800-2800 деца.

Back to top button