Регион

Последните 20 тона негодни и опасни пестициди от склада в Стойково заминаха за Франция

Последните 20 тона негодни пестициди, складирани в хасковското село Стойково, бяха натоварени за Франция, съобщават от общината.

Това стана в присъствието на заместник-кмета Динко Тенев, експерта от ПУДООС Николай Николов, представители на РИОСВ – Хасково, пожарната, еко-експерти от общината, кметовете на близките села.

На територията на община Хасково в склада за негодни пестициди в село Стойково, който попада в землището на село Любеново, са съхранявани 157 тона негодни пестициди от 9 хасковски села. Отровите тук са от времето на бившето ТКЗС. В последствие сградата е обособена като склад за съхранение на негодните пестициди от община Хасково. През 2002 и 2008 година със средства на МОСВ и общината сградата е ремонтирана и пестицидите са опаковани. В склада са съхраняван негодни пестициди – твърди и течни, които са били в складове на ТКЗС-та и АПК-та от селата – Стойково, Войводово, Родопи, Болярово, Книжовник, Елена, Малево, Книжовник, Николово и фирма Юнона-Хасково.

Тенев е казал, че през годините, когато тези опасни пестициди са били в склада, е имало сериозна опасност за околната среда и за хората, живеещи в близките села. Затова окончателното им изнасяне от този склад е от изключително значение за безопасността на населението и за околната среда.

Днес последните количества от опасните вещества бяха натоварени и заминаха за Франция. Там те ще бъдат обезвредени и унищожени. Изнасянето на пестицидите и обезопасяването на сградата е изпълнено по проект по Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Изпълнението на дейностите се контролира от ПУДООС към МОСВ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Цанко
Цанко
28.11.2019 12:55 12:55

Хитреци! Хем плащаме здраво да ни „освободят от пестиците на социализма“, хем пък тия западняци ще ги преработят и препродадат!!! Бай Ганю селяка! А сега какви пестициди ни продават западните компании???

хасковлия
хасковлия
28.11.2019 14:37 14:37

ава вие луди ли сте ва, ко значи отрова да са развали?

Back to top button