Хасково

След Нова година в Хасково може да потече разрешена за пиене вода

Последните 4 кладенци от 8-те, чието строителство започна извънредно заради замърсената с уран вода в Хасково, се очаква да бъдат предадени на Асоциацията по ВиК и оператора след дни. Това съобщи по време на заседанието на общинския съвет кметът Станислав Дечев.

Преди дни Дечев е поискал държавна комисия от ДНСК да приеме санитарно-охранителните зони на кладенците. Очаква се това да се случи до дни. По закон след това те ще бъдат предадени на асоциацията и оператора, а до 45 дни след това се очакват и резултатите от пробите на водата.

Ако всичко е наред и пробите са добри, веднага след това година е възможно водата от новите съоръжения да бъде включена в мрежата, с което се очаква понижаване на стойностите на уран.

Веднага щом от ВиК ни дадат данни, че съдържанието на уран е под нормата, ние сме готови да отменим забраната за пиене и готвене с вода от чешмата, коментираха пред Haskovo.info от Регионалната здравна инспекция. От там уточниха, че пробите трябва да бъдат взети от ВиК и да бъдат предоставени в РЗИ.

На сесията на местния парламент днес от БСП бяха предложили временна комисия да се занимава с проблема с водата. Това предложение обаче беше отхвърлено с 29 гласа против.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
сдфгг
сдфгг
29.11.2019 13:04 13:04

А, отлаганията по тръбите с времето?

Малко змаем...
Малко змаем...
29.11.2019 15:04 15:04

Да,да ама надали… ето го новият кметь иии всичко е розово! Само повечко парици от данък ще платим ии някоя друга дивотия ще измъдри , както се казва поживьом увидим!

Back to top button