Йерсиниоза – бoлecт нa xлaдилникa, засякоха в Хасковско

Хасково

Единственият за страната случай на йерсиниоза е засечен през миналата седмица в Хасковска област, съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи.

Това е остра бактериална инфекция, причинява се от болестотворни за човека йерсинии. Това се природно-огнищни инфекции, зооантропонози – инфекциозни заболявания по животните, които се предават и на xората.

Заболяването се причинява от Y. enterocolitica – има способност да се размножава в хранителни продукти дори когато се съхраняват в хладилник (4-6°С), затова е наричана още и Бoлecт нa xлaдилникa.

Иначе, за периода в региона има още по един случай на кучешка тения, трихинелоза, скарлатина, ротавирусен гастроентерит, 9 са с гастроентерит, трима с остър вирусен хепатит, 7 с варицела, а три са новите случаи на туберкулоза.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...