Всеки втори работодател определя като важно служителите му да могат да общуват на български

Хасково

Най-важната компетентност за персонала е общуването на родния език. Това са заявили почти половината от анкетираните от Агенцията по заетостта работодатели в Хасковска област.

Проучването е второто за годината и е проведено през август и септември. Целта му е да събере информация, на базата на която да се установят нуждите от работна сила.

Освен общуването на роден език, сред останалите важни компетентности работодателите посочват инициативност и предприемачество. Едва 7,9% искат служителите им да имат дигитална компетентност, а общуването на чужди езици посочват едва 1,5%.

Сред важните за работодателите умения на служителите най-много са посочили умението за самоконтрол и дисциплина – 74,3% и за работа под напрежение – 62,4%.

Близо 15% от анкетираните фирми са посочили, че вероятно ще търсят нови служители в следващата половин година. Най-много места ще има за строители, а най-малко за икономисти, охранители и програмисти. Сред специалистите с висше образование ще бъдат търсени учителите.

Вижте пълното проучване на Агенцията по заетостта за потребностите от работна сила в Хасково

8 коментара

 • Нещо не схващам. Та нали точно работодателите искаха чужденци за по ниски заплати да работят. Купиха коврата патреот гагаузин да прокарат закона. Преди това един доносник на дс и председател на съюза на работодателите искаше същото щото българите не искали да работят за 350 лева. После доносника умря. Само дето беше алчен.

  ЕЙ КАПУТИ. КАТО ИСКАТЕ БЪЛГАРИ ДА ВИ РАБОТЯТ -ЩЕ ПЛАЩАТЕ. НЯМА СЕ ПРАВИТЕ НА ГЛАМАВИ ВАШАТА МАМА ДОЛНА

 • Значи говоренето на български в България вече не е достатъчно разпространено щом го определят като най-важно.
  Докъде се докарахме???!!!

 • Мале мале До вчера искаха работниците да знаят 2, 3 ,5 езика сега само български търсят ! Леле развитие на икономиката !

 • Ми то в тоя град всяка бостанджийка се големее като работодател или директорка. Ама като се разбеснее не прилича на човек ами на кучка!

 • Вай, онова изтърваното любимешко лудо още ли изпада в нервни кризи? Много май се задържа в образованието, ама нали има познаства по високите етажи. Знае къде да дига краката – я на тъпото, я на острото, я на силните на деня. Пък и пари има и влага където е нужно!

 • Ха ха ха. Ще позеленее оная като се разпознае в последните коментари. Баба Яжка, яхнала тояжка.

 • ам, напрайте им курсове по турски, да им ги водят от дпс безплатно на бизнесмените!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.