Регион

Местният парламент на Свиленград настоява да се реши проблемът с тировете

Декларация за решаване на проблема с километричните опашки от тежкотоварни автомобили гласуваха общинските съветници в Свиленград. Това беше единствената точка в дневния ред на извънредно заседание на местния парламент днес, внесена от ГЕРБ и подкрепена от БСП.

В декларацията си съветниците посочват интензивния трафик и проблемите, които той създава. Освен непрекъснатият риск от пътно-транспортни произшествия, струпаните камиони пречат на влизането в града и село Капитан Андреево. В последните километри преди граничния пункт, където магистралата свършва, на практика заемат едното платно и останалите превозни средства се движат бавно. В същото време замърсяването е огромно.

В декларацията си общинските съветници настояват незабавно да се предприемат незабавни и конкретни действия за предотвратяването на километричните опашки.

Ето и пълният текст на декларацията:

„Ръководени от интересите на жителите на община Свиленград, считаме за неприемливо, недопустимо, ненормално и неправилно сегашното положение по отношение на задръстванията и километричните опашки от тежкотоварни автомобили по автомагистрала „Марица“ в участъка от град Свиленград до ГКПП „Капитан Андреево”, в посока от Република България към Република Турция.

От началото на 2019 година се забелязва постоянно увеличаване на тежкотоварния автомобилен трафик към ГКПП „Капитан Андреево“ в посока към Република Турция. Опашките от камиони надхвърлят 25 километра и подминаха отдавна двете пътни отбивки от АМ „Марица“ за гр. Свиленград и достигат отбивката за гр. Любимец.

В посочения участък постоянно има спрени между 600 и 800 камиона. Една част от тях се намират в аварийното платно на магистралата, но това е така до пътен възел „Капитан Андреево“. В последните три километра от същата, от пътен възел „Капитан Андреево“ до ГКПП „Капитан Андреево“, липсва аварийно платно, пътят е само с две платна и тежкотоварните автомобили се пристрояват и паркират в лявото платно по посоката си на движение. Така за движение остава свободно само дясното платно, през което минават леки коли, микробуси, автобуси, автомобили със специален режим на движение, както и камиони, пренасящи бързо развалящи се стоки, стоки със специален статут и живи животни.

От началото на месец юни до края на месец август, всяка година, трафикът на леки коли, микробуси и автобуси по АМ „Марица“ в посока към Република Турция е изключително интензивен поради факта, че много турски граждани се прибират от Западна Европа към Република Турция и много български и други чуждестранни граждани пътуват натам за летни почивки. В последната година движението още повече се увеличи и поради икономическата обстановка в Република Турция , свързана с ниската цена на турската лира спрямо българския лев и ниските цени на стоките там.

Шофьорите на тежкотоварните автомобили изчакват между дванадесет и двадесет и четири часа, за да преминат през ГКПП „Капитан Андреево“, за да напуснат страната ни в посока Република Турция. През този период на престоя си същите се движат пеш по цялото протежение на пътя, навлизат в платната за движение, пресичат същите, прескачат през еластичните огради, разделящи двете платна за движение в двете посоки. Същите тези водачи се хранят на специално пригодени маси, монтирани на камионите, които обаче излизат извън границите на аварийното платно и навлизат на платното за движение на автомобили, където пък поставят столове за сядане.

По протежение на АМ „Марица“ не навсякъде има поставени кошове или чували за събиране на отпадъци и състоянието на участъците около пътя е трагично. Същото е положението и с мобилните тоалетни. Те са не повече от пет в целия двадесет и пет километров участък, което води до още по-голямо замърсяване на околната среда. В тъмните часове на денонощието придвижването става много бавно и внимателно, защото постоянно има движещи се хора по пътните платна.

Тежкотоварните автомобили затварят и подходите от магистралата към град Свиленград и село Капитан Андреево и жителите на тези населени места, както и жителите на другите села от общината, не могат да преминат през същите, което води до допълнително задръстване на магистралата.

В последните три километра от пътя, преди ГКПП „Капитан Андреево“, всички автомобили се движат със скорост не по-голяма от 10 км/ч, за да не предизвикат пътно-транспортно произшествие, което може да погуби и човешки живот. Жителите на град Свиленград и на село Капитан Андреево са подложени на постоянен денонощен тормоз от неспиращи клаксони на автомобили.

Всеки месец се регистрират по няколко пътно-транспортни произшествия в участъка между град Свиленград и ГКПП „Капитан Андреево“ по АМ „Марица“ с високи материални щети, а на част от участниците в произшествията се налага и указва медицинска помощ. Предстоят и зимни месеци, които ще влошат атмосферните условия – мъгли, дъжд, поледици и снеговалеж, които още повече ще увеличат риска от настъпване на пътно-транспортни произшествия.

Водени от горното и сериозността на посочения проблем, като същият не търпи отлагане и изисква вземането на спешни мерки, Общински съвет – Свиленград настоява да бъдат предприети незабавни и конкретни действия за предотвратяването на километричните опашки от тежкотоварни камиони на автомагистрала „Марица“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button