Любопитно

Витрина в памет на Стоянка Мутафова подредиха в хасковската библиотека

Специална витрина в отдел „Изкуство“ отдава почит на актрисата Стоянка Мутафова, която почина на 6 декември на 97 години, съобщават от Регионална библиотека „Христо Смирненски“ в Хасково.

Избрани биографични книги, статии, кино и театрални енциклопедии от фонда на библиотеката припомнят в текст и снимки живота и творчеството на любимката на милиони българи. Самата тя разказва с огромна доза хумор за семейството, детските и младежки години и сценичните си превъплъщения в автобиографията „Герой на мегдана“ (1997).

Към началото на театралната кариера на Стоянка Мутафова ни връща и „Летопис на Народния театър „Иван Вазов“ (1971). Справочникът съдържа информация за всички негови постановки с участието на звездата, която дебютира на първата ни сцена точно преди 70 години в ролята на Варя в спектакъла „Брониран влак 14 – 69“ от Всеволод Иванов. Оттогава почти до смъртта си Стоянка Мутафова неизменно радва публиката с играта си в хиляди театрални постановки, игрални филми и телевизионни предавания и сериали.

Още за „Г-жа Стихийно бедствие“ читателите могат да научат от биографичните книги на Севелина Гьорова „Стоянка Мутафова. Жрица на смеха“ (1997), Юрий Дачев – „Когато се подстригват мравките“ (2001) и „Една фурия на 90“ (2012), както и на дъщерята на актрисата Мария Грубешлиева – „Стоянка Мутафова. Добър вечер, столетие мое!“ (2017), в която са включени спомени и размисли на звездата на Сатирата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button