Преглеждат безплатно за туберкулоза в Хасково

Хасково

Безплатни прегледи за туберкулоза се провеждат от днес до петък в областните градове на страната, съобщават от здравното министерство.

В Хасково прегледите са в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в квартал „Болярово“, улица „Перущица“ № 2 от 8 до 13 часа. По време на Седмицата на отворените врати на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

За 2019 г. това е четвъртата кампанията Седмица на отворените врати. По време на проведени кампании в цялата страна през месеците март, юни и септември общо анкетирани за туберкулоза са 6 793 лица, а на 4 654 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 69 лица с туберкулоза и 185 лица с латентна туберкулозна инфекция. На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика.

По време на проведените за периода 2009 – септември 2019 г. кампании Седмица на отворени врати анкетираните за туберкулоза са 121 523 лица. Диагностицираните и насочени за лечение от туберкулоза са 1 311 лица. Други 4 643 лица са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

loading...