Хасково

Къща в центъра на Хасково става защитено жилище за 8 младежи

Къщата на бул. Съединение8 младежи от дом „Асен Златаров“ ще живеят в защитено жилище. Къщата, в която доскоро се помещаваше КТ „Подкрепа“, ще стане дом на 6 момчета и 2 момичета, които са на възраст между 18 и 20 години и не са завършили средното си образование, съобщи днес заместник – кметът Нели Станева.

Проектът „Защитено жилище за младежи“ ще продължи 14 месеца. Целта му е да подготви младежите за самостоятелен и независим живот. Стойността на проекта е 260 000 лева. Те са осигурени по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

До края на февруари трябва да бъде завършен ремонтът на къщата, която ще приюти младежите. Жилището е 240 кв.м., а дворът – 100 кв.м. Къщата ще бъде измазана, ще бъде поставена топлоизолация, а дограмата ще бъде сменена, каза Нели Станева. Тя допълни, че всички помещения ще бъдат напълно оборудвани и подготвени за един нормален живот. Младежите ще разполагат със спални. Ще имат обща кухня и дневна.

Юлия Динкова и Нели Станева Най-важното е, че ще живеят като семейство, ще си готвят сами и сами ще разпределят за какво ще похарчат бюджета си, ще посещават и училище, за да завършат средно образование, разказа координаторът на проекта Юлия Динкова. И тъй като по думите й 8-те младежи нямат достатъчно натрупан опит, за да боравят с пари, те ще получават ваучери. Средствата, с които ще разполага всеки един младеж са 12,50 лева на ден

Очаква се на 1 март децата да бъдат настанени в новия си дом. За тях ще се грижат 8 човека – психолог, социален работник, мениджър и петима възпитатели.

Ако проектът е успешен, защитеното жилище ще продължи да съществува и след приключването му, като средствата вече ще се осигуряват от община Хасково. 

Предвижда се закритото училище в кв. „Болярово“ също да бъде ремонтирано и пригодено за живеене за деца, които излизат от домовете. Архитектурният проект вече е готов, съобщи Нели Станева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
nadq
nadq
17.10.2009 9:04 9:04

❓ ❓ ❓ ❓

Анонимен
Анонимен
18.10.2009 16:24 16:24

далаверата е пълна!за 8 деца-8 възпитателе??????????

Анонимен
Анонимен
18.10.2009 16:26 16:26

[quote=nadq]:?: ❓ ❓ :?:[/quote][quote=Гост]далаверата е пълна!за 8 деца-8 възпитатели??????????[/quote]

айде пак
айде пак
19.10.2009 10:04 10:04

Моля ви да ми обясните в какво е далаверата! Да не би в това , че във време на криза се откриват 8 нови работни места!?
Очаквам отговор с нетърпение!

Back to top button