Откриха барелеф на фотографа Карекин Карекинян в Хасково

Хасково

Барелеф на известния в цялата страна хасковски фотограф Карекин Карекинян (1926 -2015) е поставен на сградата, където бе последното му работно място – редакцията на вестник „Хасковска Марица“, в областния град.

Идеята е на дружеството на Съюза на българските журналисти в Хасково, сред чиито основатели е бил и най-дълголетният фотожурналист Карекинян. Част от средствата бяха осигурени от община Хасково. В дарителската кампания се включиха бизнесмени и журналистическата колегия. Автор на бронзовия барелеф е скулпторът Господин Тенев.

 

Благодарим на всички, които подкрепиха идеята за паметния знак, каза председателят на дружеството на СБЖ Николай Грудев, който откри барелефа.

На церемонията присъстваха кметът на общината Станислав Дечев, заместник-кметът Мария Вълчева, областният управител д-р Стефка Здравкова, журналисти и гости.

Карекин Карекинян бе най-дългогодишният фоторепортер в региона. Трудовият му стаж е над 60 години. Негови снимки са публикувани в редица централни и регионални издания. Носител е на званието артист на ФИАП – Световната федерация по фотоизкуство, награждаван е с много отличия. През 2008 г. бе обявен за почетен гражданин на Хасково. Негови творби и фотографски пособия днес се пазят в Регионалния исторически музей и в Държавния архив в Хасково.

8 коментара

 • Това е някаква лудост. Всекидневно се поставят барелефи и паметници. След години няма да можем да се разминаваме. Ако толкова почитате някой почитайте живите. Те са важни. Лицемери долни. Това в България е лъжехристиянство. Измама. Хората са заблудени.

 • Кво лошо виждаш анонимен. За мен лошото е, че оставихме на младини 100 хил град, а днес?!?? Как е!!! Република.. Или както ми казваше агроном Калоян х, покойник… Иде друг народ у.. и дойде. Това е за притеснение, старите хасковлии… Може и без публикуването

 • Ма и кметя се наредил, на всяка манджа мерудия го гледам… учи се от бащицата Бойко явно!

 • И защо там,ЕРМЕНЕЦА не е живял там,сложете го на родният му дом!
  А иначе на Гаро файтонжията и на Арто семкажията що няма барелефи?

 • Този човек се създаде по времето на ТОДОР ЖИВКОВ,дейноста му беше повече по спортни мероприятия,известен беше поради факта че нямаше и не се даваше възможност на друг да се прояви.
  Тъй като имаше една ЩАТНА бройка към ОС НА БСФС и имаше една лаборатория за проявяване на филми и вадене на снимките и там беше той.Та ето за това иде реч.

 • Навремето на площада пред ОКРЪЖНИЯТ НАРОДЕН СЪВЕТ имаше алея на ПЪРВЕНЦИТЕ.На тази алея бяха сложени портретите на ГЕРОИ на СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ труд,УДАРНИЦИ и УДАРНИЧКИ носители на ордени и медали ХОРА с големи букви,създавали блага за народа с двете си ръце и ум.
  ХОРА от които ние наследихме заводи,фабрики,улици и т.н.и до ден днешен функционални.Повечето от тях си отидоха от белият свят,никъде не виждам паметни плочи или друго…
  Спомням си за един строител УСТА КОЛЬО ФИЧЕТО-Герой на соц.труда,два пъти носител на орден Г.Димитров златен,народен орден на труда златен и много ордени и медали.Неговата снимка вечно беше на първо място в алеята.

 • Нищо лично. Добре, че тия арменци не са колкото турците по брой в града ни. Като нищо ще станем провинция на Ереван.
  Стига с тия доносници на ДС. Остана ли някой от тях да не е почетен гражданин.
  Паразити.
  Фото мото само да не е физическа работа

  • Грешиш за физическата работа. Познавам много арменци които работят и то яко. С арменците трябва да се отнасяме като с братя. Защото те са ни братя . Не се изказвай непотготвен. Относно барелефа -съвсем никому ненужна работа . По горе някой е писал ,че има стотици които са изградили заводи и фабрики. Прав е. На тях трябва да сме признателни . Това което тези хора изградиха сегашните го разпродават

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.