Хасково

Доказаха остеопороза при 40% от прегледаните в Хасково

Пресконференцията в РИОКОЗ70 пациента са минали през създадения кабинет за изследване на остеопороза в Хасково през изминалия месец, съобщиха днес от регионалната здравна инспекция. Само 5 от тях са мъже.

40% от прегледаните жени са с диагноза остеопороза в различен стадий. Основната възраст на засегнатите е между 45 и 60 години. Има обаче и няколко на възраст между 28 и 30 години. При тях причината за заболяването е вторична, коментираха лекарите. Това се получава например след тежка бременност.

В последните години се забелязва намаление в цените на медикаментите за борба срещу коварната болест на костите, обясниха специалистите д-р Георги Кабаков и д-р Ясен Калайджиев. В момента на един пациент на месец са нужни между 20 и 40 лв за медикаменти и хранителни добавки, а преди 2-3 години лечението е излизало около 70- 100 лв.

Тревожната статистика сочи, че при възрастни пациенти, страдащи от остеопороза, най- честите счупвания са на бедрената кост. Това води до фатален изход при 20%, а половината остават инвалиди.

„Най- важното, което трябва да се помни е, че за да се предпазим от заболяването трябва още от ранна детска възраст да се вземат мерки. Това означава да се храним правилно – най- вече с млечни продукти, богати на калций, да спортуваме на открито и да избягваме газирани напитки, пушене“, обясниха лекарите.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button