Хасково

Съдът отхвърли жалбата на Консулова срещу глобата от 10 бона за конфликт на интереси

Хасковският административен съд отхвърли жалбата на бившата общинска съветничка от ГЕРБ д-р Лилия Консулова срещу решение на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, с което тя беше глобена с 10 000 лв., съобщават от ХАС.

Както Haskovo.info писа, санкцията й беше наложена от комисията по сигнал. Като общински съветник през април 2018 г. Консулова е гласувала „за“ решение, с което е определена за секретар на комисията за провеждането на конкурса за управител на ДКЦ 1 – Първа поликлиника. Тя е участвала в заседание на комисията, като е оценила и класирала на първо място д-р Ясен Янев, който впоследствие спечели конкурса. В същото време Консулова и съпругата на д-р Янев били съдружници и съуправители на Амбулатория групова практика за първична медицинска помощ. Там те ползвали медицински кабинети под наем.

Другият участник д-р Франц Ваврек още тогава оспори конкурса, като един от аргументите му беше за конфликт на интереси. ХАС обаче остави без разглеждане неговото оспорване.

Консулова твърди, че си е направила самоотвод от комисията, която е преизчислила оценките на кандидатите, като е изключила дадените от нея. Въпреки това обаче Консулова е глобена, тъй като това е станало впоследствие.

Сега ХАС приема, че при решението на КПКОНПИ няма процесуални нарушения. Обстоятелството дали съществуващият частен интерес реално е повлиял при упражняването на правомощията на съответното лице не следва да бъде доказвано. Причината е, че дори само възможността съществуващият частен интерес да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на задълженията, води до състояние, което е обществено укоримо и като такова не следва да бъде допускано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button