Хасково

Хасковски деца ритат срещу расизма

ФутболДетско футболно европeйско първенство FARE“ се проведе днес в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Проявата е част от Европейската седмица „Футболът срещу расизма в Европа„, която се провежда за десета поредна година. 

Учениците от школото от V до VІІІ клас бяха разделени в 8 отбора. Идеята на игрите бе да се организира турнир, имитиращ европейското първенство по футбол. Чрез него децата трябва да осъзнаят колко е важно да има толерантност между различните раси и народи, колко зле влияе расизма на обществото ни, както и да да се намалят агресивните прояви срещу представители на етническите малцинства на расова основа. 

Въпреки че се включиха с удоволствие в празника на футбола и толерантността, повечето деца не успяха да обяснят какво означават думите „расизъм“ и „толерантност“. Петокласниците Байрям и Марио са приятели от години и никога не са се карали. „Играем си винаги заедно, разбираме се и не сме се спречквали“, обясниха те. Двете момчета не могат да обяснят какво е да бъдеш толерантен, но пък знаят какво е да си в добри отношения с приятели и съученици.

Техният малко по- голям батко от VІ клас Васил е от ромски произход. Той също не знае какво означава думата расизъм, но пък има представа какво е толерантността. „За мен това означава да имам добро държание към всеки човек и да го уважавам“, коментира шестокласникът.

 

Марио и Байрям

Марио и Байрям

Васил

Васил

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

5 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
...
...
22.10.2009 15:23 15:23

Байрям к’во е кюфте хахаха

LSFC
LSFC
22.10.2009 16:57 16:57

bairqm i toq mangal normalnu da ritat sreshtu rasizma..

eeeeeeee
eeeeeeee
22.10.2009 19:11 19:11

tova hlape kadeto darji vratata mnogo go haresvam no me e sram da my kaja pi4agaaaaa 😉 😉 😉 😳 😳 😳 [color=black][/color][size=large][/size]

Хаха
Хаха
23.10.2009 0:52 0:52

Брао бе хахахаххаах последния коментар искрено ме разсмя, благодаря че ме ободри толкова късно вечерта. Иначе юнаците да си ритат тва е добре без значение дали са „кюфтета“, „мангали“ или т.н. важното е да си в играта а те определено са 8)

жгредь
жгредь
30.10.2009 22:26 22:26

🙂 🙂 🙂 🙂

Back to top button